Societat 20/09/2021

Els partits balears reclamen més recursos a l'Estat per atendre l'arribada de migrants

El PP ha reclamat que les Illes siguin considerades com a primera línia de frontera de la UE per rebre recursos suficients per al control

2 min
Els migrants arribats aquest dimarts a Mallorca són retinguts durant 72 hores a l'estació marítima de Palma, on els atenen la Guàrdia Civil, la Policia Nacional, la Creu Roja i Sanitat Exterior. A la seva arribada, se'ls fa una prova PCR. Si donen positiu, han de fer quarantena. Si donen negatiu, els envien a la península en vaixell, on són atesos per ONGs.

Palma"És una vergonya que es tracti les persones migrants d'aquesta manera; una societat avançada com la nostra no es pot permetre que dormin en aparcaments soterrats". Així ha reaccionat aquest dilluns el portaveu parlamentari del PP, Antoni Costa, envers la manca de recursos per atendre els migrants que arriben a les Balears, i que en els darrers tres dies han estat 322 persones repartides en 21 pasteres. "Continuam exigint que les Illes siguin considerades com a primera línia de frontera de la Unió Europea per rebre recursos suficients per al control de fronteres", ha demanat el popular en una roda de premsa al Parlament. De fet, MÉS, Podem, el PSIB i Ciutadans han coincidit a reclamar més recursos. El Pi, però, s'ha limitat a demanar que el govern estatal gestioni la crisi humanitària, mentre que el líder de Vox, Jorge Campos, ha reclamat que es prenguin mesures "immediates".

El portaveu del PP ha afirmat que les Illes necessiten una estructura per assumir l'arribada de migrants perquè siguin tractats amb "dignitat". Costa ha rebutjat la construcció d'un Centre d'Internament d'Estrangers (CIE), però sí que està d'acord amb la construcció d'un centre temporal. El popular també ha criticat que el govern espanyol "no hagi fet res" i ha recordat que el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, assegurà que no hi havia "cap problema" amb la crisi migratòria a les Balears. "És una vergonya la deixadesa amb la qual ha actuat Pedro Sánchez amb la connivència del Govern balear", ha afegit el diputat. Tambá ha rebutjat les declaracions de la delegada del govern espanyol a les Illes, Aina Calvo, en una entrevista a IB3, on diumenge digué que "els migrants dormen a les cotxeres, però amb dignitat”.

El portaveu de MÉS, Miquel Ensenyat, ha lamentat que els migrants dormin en aparcaments i ha considerat que cal accelerar la construció de les instal·lacions d’acollida. "El hem de tractar com a persones", ha comentat el sobiranista. La representant de Ciutadans, Patricia Guasp, hi ha coincidit, dient que el president Sánchez ha "donat l'esquena a aquest drama humanitari", i ha afegit que demanaran a la Delegació del govern espanyol que hi inverteixi més recursos. "Parlam de persones i se'ls ha de tractar amb tots els drets humans que mereixen", ha assenyalat la diputada d'Unides Podem, Esperança Sans, que ha proposat usar edificis buits per atendre els migrants. La representant del PSIB, Pilar Costa, ha comentat que la crisi migratòria "és un tema que ens preocupa", i que "s'han d'incrementar els recursos perquè siguin atesos de la millor manera possible".

Contràriament, el portaveu d'El Pi, Josep Melià, ha fet un discurs més contundent sobre el tema, i ha assegurat que a les Balears "no hi cap tothom" i que "no hi pot venir tothom" per manca de capacitat territorial i de serveis. "Ha d'haver-hi un sostre de població i turístic", ha considerat, i ha afegit que qui vingui ho ha de fer legalment. "La migració il·legal és trista, si s'ha de gestionar; no pot ser que hi hagi una ruta permanent que no sigui combatuda", ha afirmat el diputat. També ha considerat que s'ha de fer devolució immediata quan arribin els migrants.

stats