Llibreries
Societat 01/04/2023

La Part Forana, desproveïda de llibreries: només quatre pobles en tenen

Per comprar llibres a la majoria de municipis de Mallorca cal adreçar-se a les papereries, quioscs o, fins i tot, a qualque estanc

2 min
Palma té més de 90 llibreries.

PalmaTrobar un llibre en concret a Mallorca és gairebé impossible, si no ho fas a Palma. A la majoria de municipis de la Part Forana, l'oferta llibretera està basada en la venda de best-sellers romàntics o històrics de grans editorials. Aquesta mena de literatura es pot trobar a papereries, quioscs o, fins i tot, a qualque estanc, però si el que se cerca és alguna cosa que fugi del pseudogènere de les supervendes, la cosa es pot complicar.

Fora de Palma només hi ha set establiments especialitzats en la venda únicament de llibres. Es tracta d'una proporció molt reduïda, tenint en compte que la Part Forana hi viuen prop de 900.000 persones, xifra similar a la que resideix a Palma, tot i que a Ciutat hi hagi més del triple de llibreries que a la resta de l'illa. Només Inca i Manacor, amb més de 80.000 habitants entre les dues, tenen més d'una llibreria. Si, a més de la manca d'oferta s'hi afegeix la manca d'accessibilitat –atès que, estadísticament, la majoria de residents a la Part Forana han d'anar a un altre poble per trobar una llibreria–, aconseguir un llibre en concret pot esdevenir una odissea, si no ho és a la capital.

Paral·lelament a la realitat de la Part Forana, Palma té actualment més de 30 llibreries d'una varietat considerable. Algunes d'especialitzades –amb gèneres com ara literatura universal, llibres infantils o assaig– i d'altres genèriques. Fins i tot, existeixen cada vegada més llibreries de segona mà, on els preus són més assequibles. Ara com ara, la llibreria més antiga de Palma és llibres Colom, que va obrir l'any 1965. Les altres dues més antigues eren la llibreria Fondevila (1893) i Llibres Mallorca (1948), però ambdues varen tancar les portes.

On podem trobar llibreries a la Part Forana?

1.
Llibreria Roca

Carrer de la Parròquia, 2

Llucmajor

Can Roca
2.
Tot Llibres

Avinguda de les Germanies, 80

Inca

Tot Llibres
3.
Univers Literari

Carrer de Sant Bartomeu, 1

Inca

Univers Literari
4.
Espirafocs

Carrer del Bisbe Llompart, 127

Inca

Espirafocs
5.
Llibreria S'Estany

Carrer Llarg, 69

Santa Maria


Llibreria s'estany
6.
Món de Llibres

Carrer Major, 7

Manacor

Món de llibres
7.
La Il·lustrada

Carrer d'en Bosch, 9

Manacor

La Il·lustrada
stats