Taxistes
Societat 12/12/2023

El Parlament dona llum verda a la llei del PSIB per regular el sector del taxi

Un centenar de taxistes s'han reunit a les portes del Parlament abans que s'iniciàs el debat

ARA Balears
3 min
Un centenar de taxistes s'han manifestat davant les portes del Parlament el dia que es debat la PNL que ha de regular el sector

PalmaEl Parlament ha aprovat aquest dimarts prendre en consideració una llei per regular el sector del taxi, amb la qual es mantindran els 30 minuts de precontractació de serveis de VTC. La iniciativa ha estat defensada pel portaveu del PSIB, Iago Negueruela, qui ha expressat que el principal objectiu d'aquesta norma "és millorar la vida de la gent, sobretot si són petits empresaris i autònoms".

Per aquest motiu, ha defensat la proposició de llei com a "necessària" per a un sector que "pateix" de manera permanent canvis en el seu model per la irrupció d'empreses multinacionals que amb cada canvi cerquen adaptar-se. Per tant, "amb cada adaptació, els polítics han de respondre amb la regulació i la normativa per igualar les oportunitats", ha dit. Amb tot, Negueruela ha instat el Govern a "caminar en aquest sentit". "No s'ha de negociar amb el sector, s'ha d'actuar i regular, s'ha de treballar ràpid i de manera urgent" perquè a les Balears "continuï existint la llibertat de mercat, basada que hi hagi competència i que el miler d'empreses petites i els autònoms puguin operar en condicions d'igualtat amb les multinacionals".

En aquest sentit, el portaveu ha exigit "definir un àmbit insular" per evitar que puguin traslladar-se llicències de VTC d'una illa a una altra. També ha apuntat al fet que es pugui exigir la llicència urbana i llicència interurbana a tots els que vulguin operar, perquè això garantirà un principi d'igualtat entre VTC i el sector del taxi". Així mateix, ha reclamat "mantenir la precontractació obligatòria de VTC, com es fixa en la norma actual". "No modificam aquest article, sinó que el redactam igual", ha precisat, "perquè quedi clar que ha de ser una condició fins que els tribunals es posicionin".

El Partit Popular s'ha mostrat a favor de prendre aquesta proposta en consideració perquè creu que "resulta imprescindible fer un esforç per arribar a un consens", si bé ha evitat entrar en el fons d'aquesta proposició, en considerar que pot ser "oportunista i partidista per crispar i generar polèmica". Per la seva banda, MÉS per Mallorca també ha votat a favor de considerar aquesta proposta legislativa per "combatre" un escenari de competència deslleial del sector VTC als taxis perquè "darrere 2.500 llicències de taxis hi ha persones i famílies que en depenen econòmicament".

Així mateix, la diputada d'Unides Podem Cristina Gómez hi ha votat a favor perquè considera que "la política no es pot fer d'esquena als perjudicats de l'economia que no està regulada i neoliberal, que és el que succeirà si no s'hi posa fre". Per la seva banda, el diputat de Més per Menorca Josep Castells ha defensat que "el taxi ofereix un servei molt important, que cobreix diversos àmbits de la mobilitat". Castells ha reflexionat també sobre la polaritat entre regulació i liberalisme.

Finalment, el portaveu adjunt de Vox, Sergio Rodríguez, també ha votat a favor d'aquesta proposició per considerar-la "necessària", encara que no coincideix amb els motius esmentats anteriorment, perquè aquest grup "no té res en contra de les multinacionals, moltes d'elles espanyoles i exitoses", sinó que ho ha considerat per la necessitat de "donar seguretat jurídica al sector del taxi". Amb tot, ha considerat que es tracta d'un transport públic que encara no ha arribat als nivells "d'eficiència necessaris".

Concentració de taxistes a les portes del Parlament

Més d'un centenar de taxistes s'han concentrat aquest dimarts a les portes del Parlament minuts abans del debat. El portaveu del PSIB, Iago Negueruela, ha sortit a saludar-los abans de començar el debat de presa de consideració d'aquesta llei per agrair-los haver vingut a donar suport a aquesta proposició de llei que defensa el PSIB.

stats