Religió
Societat 14/07/2022

El Papa inclou per primera vegada tres dones en el nomenament dels bisbes

Es tracta de dues monges i una laica que formaran part d'un organisme que fins ara només integrava homes

2 min
El Papa Francesc amb la monja italiana Raffaella Petrini, en una imatge d'arxiu

RomaEl Papa ha fet un nou pas per donar més visibilitat a les dones dins l'Església catòlica i aquest dimecres ha nomenat tres dones, dues monges i una laica, com a membres del Dicasteri per als Bisbes, l'organisme del Vaticà que l'assessora en la selecció de bisbes del món i que fins ara estava format exclusivament per homes. La decisió de Francesc, anunciada per la Santa Seu en un comunicat, s'emmarca en la intenció del pontífex d'incloure cada vegada més les dones en llocs de responsabilitat en l'administració vaticana.

El Papa ha designat la religiosa italiana Raffaella Petrini, actual vicegovernadora de la Ciutat del Vaticà, la dona amb el rang més alt a l'estat més petit del món. Amb ella també entraran a formar part del comitè que ajuda el Papa a nomenar els bisbes la monja francesa Yvonne Reungoat i la laica argentina María Lía Zervino, directora de l'associació d'organitzacions catòliques femenines (UMOFC), una institució que representa uns vuit milions de dones catòliques de més de 50 països amb l'objectiu de promoure la presència i participació femenina en l'Església catòlica.

Francesc havia avançat la decisió en una recent entrevista en què va explicar que volia donar a les dones més llocs d'alt nivell a la Santa Seu. "Estic obert a donar-los una oportunitat", va declarar a l'agència Reuters.

Més reformes

La nova Constitució Praedicate Evangelium (Prediqueu l'Evangeli), implementada pel pontífex i que va entrar en vigor al juny, permet que qualsevol persona catòlica, inclosos homes i dones laics, pugui dirigir la majoria dels departaments vaticans. "Els consultors de les institucions curials i de les oficines són nomenats entre els fidels que es distingeixen per la seva comprovada capacitat i prudència", estableix el text. El document, en què la Santa Seu va treballar durant vuit anys, completa la reforma de la burocràcia per fer més "eficaç" la maquinària de la cúria vaticana, descentralitzar el poder i obrir-la a dones i laics.

En aquest sentit, la reforma va introduir el nou Dicasteri per als Laics, la Família i la Vocació, encapçalat pel mateix Papa, que té com a objectiu reflexionar sobre la relació entre l'home i la dona, així com promoure la seva participació en l'Església i la societat "elaborant també models de funcions de lideratge per a dones a l'Església".

Des del seu nomenament l'any 2014, el pontífex ha intentat visibilitzar la presència femenina i laica a la burocràcia vaticana i ja abans d'aquesta reforma històrica hi havia diversos departaments dirigits per homes i dones no religiosos. Per exemple, al febrer Francesc va ascendir a secretària de la Comissió Pontifícia per a l'Amèrica Llatina la teòloga argentina Emilce Cuda, fins aleshores cap de l'oficina de la mateixa institució. I el 2017 la italiana Barbara Jatta es va convertir en la primera dona a dirigir els Museus Vaticans.

En els últims anys, el Papa també ha nomenat diverses dones religioses per liderar importants organismes vaticans. Entre elles hi ha la monja italiana Alessandra Smerilli, número dos en el Dicasteri per al Desenvolupament Humà Integral, el ministeri vaticà que s'ocupa d'assumptes relacionats amb la justícia i la pau, o la francesa Nathalie Becquart, subsecretària del Sínode dels Bisbes.

stats