Societat 15/03/2021

La pandèmia va fer que les denúncies per violència masclista descendissin un 12,8% a les Balears

Tot i això, les Illes continuen sent la comunitat amb més víctimes per cada 10.000 habitants

ARA Balears
1 min
L'Audiència de Palma.

La pandèmia del coronavirus ha tingut un impacte important en els indicadors de violència masclista a les Balears: el nombre de víctimes va caure un 12,8% l'any passat, mentre que les denúncies presentades varen disminuir un 10,1% i les ordres de protecció, un 7%, segons ha informat l'agència Efe a partir de les dades del Consell General del Poder Judicial.

Aquest descens en els principals indicadors de l'informe anual ha estat conseqüència directa de la crisi sanitària i, especialment, dels mesos de confinament, quan es varen apreciar les majors variacions. Així, durant l'any passat els jutjats de les Illes varen rebre 5.506 denúncies i d'aquestes 2.468 eren estrangeres.

L'any passat, a les Illes en 683 casos la víctima es va acollir al dret de no declarar, la qual cosa suposa un augment del 25,6% en relació amb el 2019, quan es varen acollir 544. Del total d'aquestes dones, eren espanyoles i 296 eren d'altres nacionalitats.

Tot i aquestes xifres, les Balears continuen sent la comunitat on hi va haver més víctimes per cada 10.000 habitants, ja que va tenir una ràtio de 93,8, molt per sobre del 60,2 del conjunt estatal. La llista continua amb el País Valencià, amb 81,5; les Canàries, amb 80,5; Múrcia, amb 79,5, i Andalusia, amb 67,9.

La presidenta de l'Observatori, Ángeles Carmona, ha destacat que aquests descensos no poden dur a l'optimisme, "perquè no equivalen a un descens real en el nombre de casos de violència masclista, sinó que posen de manifest les dificultats afegides que les víctimes han tingut per denunciar els seus agressors". En aquest sentit, ha destacat que moltes s'han trobat a "casa sota el control constant dels seus agressors" i que "més de 17.000 varen deixar de denunciar l'any passat".

stats