Societat 08/05/2020

La platja de Can Pere Antoni podria acollir un màxim de 1.068 persones en la fase 3, segons Palma XXI

L'entitat calcula que per garantir les mesures sanitàries a la plaça de la Llotja només hi podria haver un màxim de 76 clients

Kike Oñate
3 min
La platja de Can Pere Antoni de Palma, durant l'estat d'alarma a causa del coronavirus

PalmaLa platja de Can Pere Antoni de Palma podria acollir un màxim de 1.068 persones en la fase 3, que és quan es permetrà l'ús de les platges "en condicions de seguretat i distanciament" i que es preveu aplicar durant la segona quinzena de juny si els casos de covid-19 segueixen baixant a les Balears, segons ha explicat l'entitat Palma XXI. Per garantir les mesures sanitàries a la plaça de la Llotja, afegeixen en un comunicat, només hi podria haver un màxim de 76 clients.

El Govern i l'Ajuntament de Palma encara no han anunciat cap pla per gestionar les platges durant la desescalada però segons explica el secretari de Palma XXI, Jaume Garau, l'objectiu de la proposta és "col·laborar" amb les institucions "per a la reactivació turística, comercial i social de la nostra ciutat". També diu que "volem que es puguin obrir platges, places i carrers però sense córrer riscos innecessaris".

L'entitat ja va presentar l'Estudi de capacitat de càrrega turística de Palma, recollint informació que varen fer servir per aplicar fórmules per establir límits humans en determinats espais. "Pensam que aquests càlculs són més necessaris que mai en l'escenari de control de la pandèmia", afegeix Garau. Presenten aquesta tècnica de càlcul senzilla, perquè les autoritats considerin aplicar-la i emprendre les mesures per respectar la capacitat de càrrega definida per cada espai.

Mantenint com a base un distanciament físic mínim de dos metres, l'organització estableix com a superfície d'ocupació mínima per a una persona en quatre m2 i sis per a dues. Sumant la distància de seguretat s'obtindrien superfícies de 16 m2 i 20 m2, respectivament.

La platja de Can Pere Antoni amb l'aplicació de subdivisió per quadrícules de dues persones feta per PalmaXXI.

Can Pere Antoni té una longitud aproximada de 700 m i una amplada mitjana de 20 metres, d'acord amb un càlcul fet per l'entitat. En el càlcul fet per Palma XXI apliquen quadrícules de dues persones de 20 m2 i passadissos d'accés cada 10 quadrícules. D'aquesta manera es distribuirien 534 quadrícules al llarg de la platja, amb una capacitat màxima de 1.068 persones.

Pel que fa al cas de la Llonja, l'entitat recorda que durant la fase 1 els clients podran ser atesos a les terrasses però no a l'interior dels locals. El límit de la capacitat màxima serà del 50% i caldrà mantenir la distància mínima de seguretat de dos metres i els grups poden ser d'un màxim de 10 persones.

La plaça de la Llotja aplicant el distanciament físic de quadrícules de 4 m x 4 m per a quatre clients (en taronja), l'àrea total de la plaça (groc) i la delimitació actual de les terrasses (trama ratllada en diagonal).

En el càlcul l'entitat pren com a model una taula de 80 centímetres per 80 centímetres per a quatre clients afegint la superfície necessària per a accedir a la taula i asseure's. Amb el distanciament necessari per qüestions sanitàries, la quadrícula resultant és d'un espai de 4 m x 4 m: 16 m2 per a quatre clients.

Finalment, Palma XII considera que si l'espai està ben ordenat i senyalitzat la gestió és més fàcil. Proposen establir uns torns de, per exemple, un màxim de dues hores per banyista o client perquè hi puguin accedir més persones. També creuen que l'espai ordenat es podria reservar a través d'internet o una aplicació mòbil de manera que el flux de persones seria més viable.

stats