La Palma s’omple de turistes per fotografiar el volcà

L’illa viu el terratrèmol més gran mentre rep 10.000 visitants pel pont de Tots Sants

ARA
2 min
El volcà a la Palma ple de turistes

BarcelonaEls tres dies de festa que permet fer el pont de Tots Sants s’han notat a l’illa de La Palma que, lluny de començar a recuperar una certa tranquil·litat mentre continua l’erupció del volcà Cumbre Vieja, s’ha omplert de turistes. L’illa compta amb uns 10.000 visitants des d’aquest dissabte fins dilluns, motiu pel qual el Cabildo de La Palma ha hagut de posar ordre. Durant el pont s’ha muntat un sistema d’autobusos llançadora –uns vehicles que a les Canàries s’anomenen guaguas– que van de l’antic aeroport de l’illa al mirador de Tajuya, on es concentren els turistes per poder fotografiar el volcà.

El director tècnic del pla d’emergències volcàniques de les Canàries, Miguel Ángel Morcuende, explica que la mesura de tenir els autobusos llançadora és per seguretat i per facilitar la circulació dels vehicles d’emergències. De fet, la presència dels turistes no sembla que molesti les autoritats. Ben al contrari: Morcuende agraeix als visitants que vagin a La Palma perquè amb la seva presència “demostren que l’illa és segura”.

Però l’aglomeració dels turistes ha coincidit aquest dissabte amb el dia que La Palma va viure el terratrèmol més gran. S’ha registrat un moviment sísmic de magnitud 5, segons l’escala de l’Institut Geogràfic Nacional, cosa que el situa com el més important en els 41 dies d’erupció fins ara. Tot i el rècord, la directora de l’IGN a les Canàries, María José Blanco, assegura que els registres històrics apunten que l’illa ha arribat a tenir un moviment de magnitud 5,8. A més, es preveu que els terratrèmols augmentin d’intensitat i hi hagi algun moviment sísmic de magnitud 6.

Nova colada cap al mar

Pel que fa al volcà, que es considera que continua en fase d’estabilitat, té una nova colada que s’acosta cap al mar: és la del sud, que continua avançant i ha obligat a evacuar els veïns de la zona de La Bombilla, que encara no han pogut anar a casa a recollir els seus objectes personals. Aquesta colada que va traslladant el magma del con del Cumbre Vieja ja s’ha catalogat com la que causa més danys materials en els habitatges que engoleix.

Morcuende admet que la colada del sud també és la que més preocupa, malgrat que s’hagin evacuat els llocs per on passa, perquè ha crescut i es dirigeix al mar. Tot i que el moment d’arribar a l’aigua no sembla que hagi de ser imminent, es calcula que si la lava continua avançant amb el mateix rumb afectarà unes dessaladores que proveeixen d’aigua els cultius de la zona.

Fins ara, segons les dades del sistema de satèl·lits Copernicus, el volcà ha arrasat gairebé un miler d’hectàrees de La Palma: ha destruït 2.532 construccions i n’ha posat en perill 149 més. Les xifres encara augmentaran més.

stats