Ajudes
Societat 27/02/2023

Una ONG mallorquina millora els serveis sanitaris al Senegal

L'objectiu és dotar d'equipaments de sanitat públics i serveis d'evacuació mèdica les illes Bliss Karone

ARA Balears
2 min
Presentació del projecte de la ONG a les illes Bliss Karone

PalmaL'ONG TASNI, de Pollença, ha creat el programa 'Millora dels serveis sanitaris a les illes Bliss Karone, 2023-2025' amb l'objectiu de dotar de serveis sanitaris públics i uns serveis d'evacuació mèdica aquestes quatre illes del Senegal, on resideixen més de 2.000 persones. Segons han explicat a l'ARA Balears, la insularitat i la manca de recursos i de personal sanitari deixen els habitants d'aquestes illes en una situació de desprotecció mèdica que amb aquest programa es pretén resoldre.

Des de l'ONG han declarat que, fins ara, eren les dones embarassades i en estat de part les que patien més aquesta situació. L'accés a terra ferma on es troben els serveis sanitaris es troba entre dues i tres hores en barca i les dones sovint han de caminar per terres arenoses fins a dos quilòmetres per arribar als embarcadors. Per tal de facilitar-los l'accés a la sanitat i evitar que acudir als centres de salut es converteixi en una odissea, l'ONG posarà una barca ambulància en coordinació amb el centre de salut responsable de la zona. A més, construirà dos centres de salut i dues maternitats rurals, i també es formaran comares.

A més, diversos agents de salut duran a terme dues campanyes de sensibilització, detecció i acompanyament als caos positius de càncer de coll d'úter i de malalties cròniques com la diabetis i la hipertensió.

El programa, finançat pel Fons Mallorquí de Cooperació i la Direcció General de Cooperació del Govern balear, forma part de l'estratègia d'actuació de l'estructura sanitària municipal de Kafountine i del Ministeri de l'Acció Social i la Salut, el qual, per manca de finançament, no pot donar resposta a les demandes de la població. L'ONG ha remarcat que la salut al Senegal és universal i accessible per a tothom, tot i que els recursos i la falta de personal són palpables, sobretot a les zones rurals.

stats