Canvi Climàtic

Les onades de calor causen morts massives en 50 espècies marines del Mediterrani

Un estudi de l'ICM assegura que el canvi climàtic suposa "una amenaça sense precedents"

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Una imatge de diverses espècies del Mediterrani

BarcelonaQui hagi anat a la platja aquest estiu potser ja ha notat que l'aigua és menys freda que altres anys, perquè les onades de calor també afecten greument el mar. Un estudi liderat per l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) assegura que les "repetides, extenses i intenses onades de calor marines que va patir el Mediterrani entre 2015 i 2019 van provocar morts massives en unes 50 espècies. Algunes de les més afectades tenen rols clau per al manteniment i la biodiversitat dels hàbitats costaners, com les praderies de posidònia o els coralls, emblemàtics del Mediterrani. També les esponges i les macroalgues s'han vist molt afectades. Els impactes s'encadenen i arriben als peixos i altres animals marins, i l'ICM alerta que els humans també en patirem les conseqüències.

Els efectes de les mortalitats "es van observar entre la superfície i els 45 metres de fondària, on les onades de calor registrades van ser excepcionals, van afectar més d'un 90% del Mediterrani i es van assolir temperatures de més de 26 °C en algunes àrees", detalla Joaquim Garrabou, investigador de l'ICM-CSIC i un dels autors de l'estudi. Els resultats evidencien l'acceleració de les conseqüències del canvi climàtic. "És una amenaça sense precedents per a la salut i el funcionament dels ecosistemes", valoren Cristina Linares i Bernat Hereu, de la Facultat de Biologia i l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) de la UB. Els autors asseguren que es podria produir una reconfiguració dels principals hàbitats perquè "aquests episodis extrems són ja la norma més que l'excepció", tal com afirma el professor de la Universitat d'Alacant (UA) Alfonso Ramos.

L'emblanquiment dels coralls

Aquest és el primer estudi que avalua els efectes de les mortalitats massives al Mediterrani durant cinc anys seguits. Més de 30 grups de recerca d'11 països diferents han col·laborat en la investigació i han pogut obtenir la imatge més completa fins ara de l'impacte de l'escalfament extrem al Mediterrani. L'estudi, però, no ha pogut concretar com afecta cada espècie, ni els motius específics de la mortalitat. L'ICM remarca que cada cas és diferent i la quantitat d'espècies que habiten aquest mar és immensa i molt variada.

Amb tot, un dels casos més representatius de l'impacte de la crisi climàtica és la degradació dels coralls a la Mediterrània. L'augment de la temperatura desplaça les microalgues i deixa el corall únicament amb l'esquelet, i per aquest motiu el veiem blanquinós. La mort dels coralls amenaça les funcionalitats ecològiques bàsiques dels esculls. En un estudi anterior, l'ICM-CSIC va calcular una reducció de fins al 90% de la massa dels esculls de corall, un signe evident de l'amenaça a la biodiversitat marina. La situació tendeix al "col·lapse", com va alertar l'ICM en analitzar les dades. En termes humans, l'impacte es pot traduir en una disminució dràstica de la pesca.

Davant d'aquesta situació, els científics demanen que l'estudi serveixi d'exemple per reforçar la coordinació i la cooperació a gran escala –també a escala internacional– per prendre decisions de gestió més efectives que facin front a l'emergència climàtica.

Un corall emblanquit per l'impacte de les onades de calor al Mediterrani.
stats