Tocar terra
Societat 02/10/2022

Oli de Mallorca, cultura i paisatge

Ara hi ha 1.040 olivicultors, amb 1.316 finques i 839.593 oliveres, a la DO Oli de Mallorca.

Mateu Morro
3 min
Ara hi ha 1.040 olivicultors, amb 1.316 finques i 839.593 oliveres, a la DO Oli de Mallorca.

Sebastià Verger

Mor el propietari de Productes Martín, un referent de l’agricultura i els fruits secs

Aquesta setmana ens ha deixat en Sebastià Verger, propietari de Productes Martín de Llucmajor, una empresa que representa la continuïtat de tres generacions treballant en el món de l’agricultura i especialment en el dels fruits secs. Amb la seva filla Joana Verger va crear Es Garrover de Mallorca, que, sota la marca Johannis, es dedica a l’elaboració d’un bon grapat de productes d’alta qualitat derivats de la garrova, productes locals, vegans, ecològics, tots sempre elaborats amb criteris de sostenibilitat. En Sebastià Verger ha tingut una llarga trajectòria de treball en un sector en el qual res no ha estat fàcil i ho ha fet amb bons resultats. El recordarem com un home ple de vitalitat, que estimava la pagesia, sempre amb nous projectes i, per damunt tot, com una excel·lent persona.

20 anys de l’Oli de Mallorca

L’inici no fou gens fàcil perquè l’oli produït a Mallorca va estar a prop de l’extinció

La Denominació d’Origen de l’Oli de Mallorca fa 20 anys i està d’enhorabona. Els començaments no varen ser gens fàcils perquè l’oli produït a Mallorca va estar a prop de l’extinció pura i simple. Recordar aquells temps, els anys vuitanta i noranta, ens du a posar en el seu lloc la personalitat de Josep Oliver, gerent de la Cooperativa de Sóller durant més de trenta anys i ara president d’honor de la Denominació. Amb el suport del conseller Pere J. Morey es va construir a la Cooperativa de Sóller la primera tafona amb capacitat de produir oli de primera qualitat. Allò va representar un esquit d’esperança en una mar de desolació i arraconament complet del nostre oli. A poc a poc, molt a poc a poc, anaren sortint amb olis de qualitat envasats altres productors: Can Det, Albocàsser, en Solivelles d’Alcúdia... Però l’obtenció de la Denominació, l’any 2002, va ser la gran oportunitat.

Un èxit que ho pot ser més

El 2021 es va assolir el rècord en volum d’oli comercialitzat, amb 302.000 litres

La singladura de l’Oli de Mallorca fins ara ha estat exitosa. Segons explica a Vadeví el president de la Denominació, en Joan Mayol, ara hi ha 1.040 olivicultors, amb 1.316 finques i 839.593 oliveres. També hi ha 13 tafones i 23 envasadores. L’any 2021 es va assolir el rècord en volum d’oli comercialitzat, amb 302.000 litres posats en el mercat, un poc més de la meitat dels quals varen ser oli amb denominació d’origen. L’Oli de Mallorca s’ha obert un camí, gràcies al suport que ha trobat en empreses de distribució com Fet a Sóller de Franz Kraus, la cadena de supermercats Eroski, El Corte Inglés i altres entitats, que són grans venedores del nostre oli. Sense oblidar el paper dels grans cuiners, com Koldo Royo o Antoni Pinya, o el suport de les institucions i dels mitjans de comunicació, que ha estat importantíssim.

Un repte

L’Oli de Mallorca és patrimoni de la societat i ens hi hem d’implicar

El futur sempre és incert, però hi ha prou entitat, sobretot gràcies a la Denominació d’Origen, com per consolidar el projecte. Cada vegada és més valorat el paper que té l’olivar, sobretot l’olivar tradicional, en la preservació d’un conjunt de paisatges d’alt valor i els nostres olis estan aconseguint nivells de qualitat impensables fa vint anys. En Joan Mayol insisteix, però, que tot plegat un producte com l’Oli de Mallorca és el patrimoni del conjunt de la societat mallorquina i que si el volem mantenir, ens hi hem d’implicar individualment, familiarment i empresarialment, ja que el guany de mantenir paisatge, cultura i activitat econòmica sobre el territori és impagable.

La cuina de les rondalles

Disset publica ‘La cuina de les Rondaies Mallorquines d’en Jordi des Racó’

Acaba de sortir La cuina de les Rondaies Mallorquines d’en Jordi des Racó, de Caterina Valriu, Paula Valriu i Bàrbara Sagrera. Un llibre editat per Disset Edició, amb molta cura i bon gust. El llibre, que és una veritable introducció pràctica a la cuina tradicional, ens parla de moltes coses: del pa, que és el menjar de tots els menjars; de les primeries o primers plats; de les darreries o segons plats; de les llepolies i quemullars. Ens aporta receptes, consells i explicacions, expressions i frases fetes, cançoner i fragments de les rondalles, en un format agradable i pràctic, sobretot útil. Per les planes del llibre hi passen el pa de xeixa, l’arròs engrogat, el cuinat de faves, les sopes, l’aguiat de caça, el bullit d’ossos, la caldera de peix, els escaldums, el conill o llebre amb ceba, els bunyols, els crespells i les orellanes, en una encisadora barreja de saviesa culinària i cultura popular.

stats