Societat 19/12/2020

L’odissea dels illencs a Catalunya per tornar a casa per Nadal

El Govern preveu coes a ports i aeroports per fer-se els tests d’antígens arran dels problemes per aconseguir una PCR gratuïta en alguns llocs de la Península

Elena Navarro
3 min
Viatgers amb mascareta a l'aeroport de Palma

Palma“He enviat sis correus i he fet desenes de telefonades i no he aconseguit ni una cita per a una PCR”, explica Maria Francisca Matas. “Vaig intentar contactar, però o comunicaven o ja no tenien cites fins gener”, diu Josep Fiol. “He provat de demanar cita tota la setmana, però està tot col·lapsat. Sempre em bota el contestador, no hi puc deixar missatges perquè la bústia està plena i tampoc responen per mail”, afegeix Blanca Orell. Tots tres són mallorquins que estudien a Barcelona i pretenen tornar a casa per Nadal, però no han aconseguit cita per fer-se la prova PCR gratuïta abans de viatjar.

El Govern balear va habilitar l’11 de desembre una xarxa de centres concertats a tot el territori estatal on els illencs poden fer-se una PCR de franc per tornar a casa per les festes, però a Catalunya només dos laboratoris es varen apuntar d’entrada al contracte obert que havia tret l’IB-Salut. El resultat va ser la saturació immediata del servei, tal com varen denunciar diversos afectats per les xarxes socials.

Davant aquesta situació, la Conselleria de Salut va doblar dimecres l’oferta de centres a tot el territori peninsular, i una bona part de l’augment va ser per a Catalunya, on es va passar de 2 opcions a 15. Tot i l’esforç d’ampliar el servei, continua sent complicat contactar amb els laboratoris catalans. Aquest diari ha intentat, durant tota la setmana, demanar cita a QuirónSalud -que té 9 dels 15 centres habilitats- i ni tan sols ha aconseguit que algú despengi el telèfon. Els altres centres tenen l’agenda plena o no contesten els correus electrònics on especifiquen que s’ha de demanar la cita. A més, els illencs que tenien els vols més prest ja no han estat a temps de fer-se la prova abans d’aterrar. És el cas, per exemple, d’Orell, que viatja cap a Alcúdia amb vaixell el dilluns 21. “No quedarà més remei que fer els antígens i esperar donar negatiu en arribar”, comenta. Malgrat les complicacions, tant ella com Matas i Fiol estan d’acord que les Illes demanin un test negatiu per viatjar.

Coes previsibles

Tot i que el Govern recomana que els viatgers es facin la prova -que és obligatòria per entrar a les Balears- en origen, els residents també poden fer-se un test d’antígens als ports i aeroports illencs, o bé demanar una cita per fer-se la PCR a l’Arxipèlag abans que passin 72 hores de l’arribada. Aquesta darrera opció, però, té un hàndicap important: has d’estar en quarantena fins que tens el resultat negatiu. Això significa que els qui arribin durant la setmana potser hauran de passar els dies de Nadal i la Segona Festa confinats, esperant els resultats sense poder reunir-se amb la família.

Divendres, la presidenta, Francina Armengol, anuncià que mobilitzarien 215 treballadors més per fer el control de viatgers pel covid-19, un operatiu que durarà fins que acabi l’estat d’alarma. Va aprofitar per disculpar-se per les coes que es veuen a venir: “Hi haurà moments d’acumulació”, va advertir.

“El problema de l’antigen és que fins que no arribes a les Illes no saps si ets positiva. I què faig si estic contagiada? És jugar-te-la massa”, sosté Elisa Bonet, una altra mallorquina a Barcelona que tenia pensat visitar la família, però al final no viatjarà. Aprova les mesures de control, però, davant la incertesa, prefereix no arriscar-se a haver-se de confinar.

stats