Societat 18/12/2020

Les Balears rebran 60 vols aquest diumenge i el Govern preveu coes per fer-se els tests

El Govern balear desplega 215 persones per controlar l'arribada de ciutadans del territori espanyol, un operatiu que es mantindrà fins que acabi l'estat d'alarma

Elena Navarro
2 min
L'aeroport de Palma durant la pandèmia.

PalmaAmb les festes de Nadal a tocar, un total de 60 vols amb 9.800 seients oferts i vuit vaixells -amb 5.700 llocs- arribaran aquest diumenge a les Balears, segons ha informat aquest divendres la consellera de Salut, Patricia Gómez. Davant aquesta previsió, la presidenta del Govern, Francina Armengol, s'ha disculpat per avançat per les coes que es preveu que es creïn perquè els illencs a la Península es facin els tests d'antígens.

"Demanam disculpes perquè hi haurà moments d'acumulació de persones perquè arriba molta mobilitat en aquests dies", ha dit la cap de l'Executiu. Ha reiterat als residents de les Illes que són en territori peninsular que la millor opció és fer-se la PCR en origen, precisament per evitar aquestes coes i també per reduir el risc d'infecció durant el viatge. Cal recordar que les altres opcions són fer-se el test d'antígens al port o aeroport, o la PCR abans que passin 72 hores a l'arribada a Illes. Per últim, es pot optar per la quarantena de deu dies.

Armengol ha anunciat que desplegaran 215 persones per controlar l'arribada de ciutadans d'arreu del territori espanyol. L'operatiu es fa amb personal de l'IB-Salut i en col·laboració amb la Creu Roja, i es mantindrà fins que acabi l'estat d'alarma. Per la seva banda, la consellera ha assegurat que "es controlaran tots els passatgers". En aquest sentit, ha detallat que els controls a l'aeroport seran a la terminal d'arribada, mentre que en el cas dels vaixells, es faran a la terminal i als vehicles.

La prova negativa és obligatòria per a persones que provenen de zones amb una incidència acumulada a 14 dies de 150 casos per 100.000 persones. Així, segons les darreres dades del Ministeri de Sanitat, per ara només queden exempts de testar-se els viatgers que venen des d'Andalusia, les Canàries, Múrcia i Ceuta.

Preparats per a la vacuna

"A les Balears ja estam preparats per començar la vacunació de la covid-19", ha assegurat la presidenta. Ho ha dit després que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, hagi declarat que es començarà a vacunar a tot l'Estat a partir del 27 de desembre. Cal recordar que a les Balears arribarà una primera tanda amb 120.000 dosis que serviran per vacunar, durant el primer trimestre de l'any, les persones més vulnerables: usuaris de residències, personal sanitari i persones dependents que no estan institucionalitzades.

Armengol ha fet èmfasi que "no convé abaixar la guàrdia", perquè la població immunitzada encara serà molt minoritària. "Ara que la tenim a tocar, no hem de posar en risc totes les persones que poden ser més vulnerables", ha reblat. "Que ningú pensi que, com que ja ha arribat la vacuna, ja estam, perquè no és així", hi ha insistit.

stats