Treball
Societat 21/02/2023

Residències i centres de dia lideren la creació de llocs de feina qualificats a la Part Forana

El sector sociosanitari alimenta un mercat d'ofertes no deslocalitzables, a causa de la dependència de la població envellida

3 min
El CEPA del Pla de Mallorca (amb seus a Vilafranca i a Costitx) ofereix Formació Professional de la branca sanitària.

PalmaL'atenció sociosanitària de persones dependents és un dels sectors que ofereixen més possibilitats d'ocupació per als joves dels municipis del Pla de Mallorca. Gairebé la meitat del centenar de llocs de feina que aquest dimarts han oferit empreses a la primera Fira de l'Ocupació del Pla eren de residències de gent gran o de persones amb discapacitat intel·lectual, de centres de dia o d'assistència domiciliària. A la mostra, que ha tingut lloc al Teatre de Petra, persones en situació d'atur i estudiants de Formació Professional han pogut entrar en contacte amb les empreses del sector.

"En aquests moments –explica Paquita Marquès, directora de la residència i centre de dia Ses Garrigues d'Amunt, ubicat a Sencelles– necessitam cobrir places de psicòlegs, treballadors socials, graduats en Teràpia Ocupacional i també tècnics en Atenció Sociosanitària. Per a aquestes places són necessaris professionals qualificats, ja siguin graduats universitaris o graduats en Formació Professional. Per tant, ara els joves que es decantin per aquest tipus de formació tindran possibilitats laborals".

Per aquest mateix motiu, el Centre d'Educació de Persones Adultes del Pla, amb seu a Vilafranca, centra l'oferta formativa en els mòduls de la branca de l'atenció sociosanitària. "Fa devers una dècada –comenta el professor Antoni Solivellas– es va detectar que als 14 municipis que conformen la comarca del Pla les persones amb una taxa d'atur més elevada eren dones en una franja d'edat d'entre 20 i 40 anys. A més, a causa de l'envelliment de la població de la comarca, el CEPA es va decantar per especialitzar-se en aquest tipus de formació. En un principi es començà per oferir els graus mitjans de cures d'auxiliars d'infermeria i d'atenció a persones en situació de dependència. Aquest mateix curs s'hi ha implantat el grau mitjà de Farmàcia".

Segons Raúl Francés, cap d'estudis del CEPA del Pla, "aquest curs hi ha gairebé 150 alumnes". I les perspectives són de creixement. "Dels estudis de Farmàcia només hi ha un curs, perquè just ara s'ha implantat. A partir de l'any que ve ja hi haurà estudiants corresponents als dos cursos", explica Francès.

Estudiants del cicle de grau mitjà de Farmàcia, que s'ha implantat aquest mateix curs al CEPA del Pla, mostren els coneixements adquirits.

El manacorí Albert Moreno té 19 anys i aquest curs ha començat a estudiar el grau mitjà de Cures Auxiliars d'Infermeria. "Pens que ara he trobat l'ocupació a què em vull dedicar. L'any passat em vaig matricular d'Elèctrica, però no m'hi vaig acabar de veure. Per això enguany he començat a estudiar a Vilafranca", diu Albert. El cas de Sol Galmés és diferent. Ella també és manacorina i té 16 anys. Un cop acabada l'ESO va tenir clar que es volia decantar cap a la Formació Professional d'Infermeria. "Tenia ben decidit que no volia fer Batxillerat, i pens que no m'he equivocat. Les sortides laborals d'aquests moduls m'agraden i veig que hi ha moltes possibilitats", argumenta la jove.

La professora Maria Magdalena Verger és la responsable de les pràctiques dels alumnes en empreses, que tots els estudiants estan obligats a fer durant el segon curs. "Jo diria que l'ocupació d'aquests estudiants és de gairebé un cent per cent, perquè la majoria acaben contractats a les mateixes empreses on han fet les pràctiques. Hi solen entrar per cobrir baixes laborals durant uns mesos, i llavors sempre hi ha la possibilitat que els tornin a cridar", diu Verger.

stats