Societat 01/12/2021

El nou pla d'emergències davant un risc d'inundacions inclou per primera vegada la perspectiva del canvi climàtic

S'ha actualitzat després de quinze anys

ARA Balears
3 min
Inundacions a Santanyí del 2021.

PalmaLa consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha comparegut davant la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament per explicar el nou pla d'emergències davant un risc d'inundacions, Inunbal, el qual s'ha actualitzat per primera vegada en quinze anys. El pla inclou per primer cop la perspectiva del canvi climàtic i les conseqüències que té sobre les Illes, entre les quals destaca l'increment de les pluges intenses.

Segons ha anunciat la consellera, el Pla ha rebut el vistiplau de l'executiu espanyol, per la qual cosa només resta que el Consell de Govern l'aprovi perquè estigui plenament en vigor, la qual cosa serà una realitat abans de final d'any. Garrido ha dit que suposa "una resposta necessària, contundent i treballada a fets com les inundacions de Sant Llorenç i el Llevant de Mallorca, a la qual el Govern s'havia compromès".

Garrido ha destacat que "és una actualització consensuada, ja que s'han incorporat les observacions i els punts de vista de totes les administracions i cossos implicats. També és una actualització necessària, ja que l'actual pla tenia quinze anys, i en aquest període de temps hi ha hagut molts de canvis".

En concret, el pla preveu el risc que pateixen les Illes pel fet de tenir un clima mediterrani, amb hiverns suaus i estius molt calorosos i secs, amb unes temperatures extremes atenuades per la proximitat de la mar. Es posa una atenció especial a les gotes fredes, ja que són freqüents els mesos de tardor, la qual cosa fa que les inundacions siguin el principal risc natural del territori, pels danys que produeixen.

A més, el fet de ser un arxipèlag condiciona molt la distribució de mitjans i recursos que s'han de posar a la disposició d'un equip per a la gestió d'emergències derivades de les inundacions. Segons ha explicat el Govern, la xarxa hidrogràfica de les Balears, sense cursos permanents i amb un gran nombre de torrents que drenen conques generalment molt poc extenses, fonamentalment sobre terrenys calcaris, té un paper molt important.

El Pla estableix quatre tipus d'inundacions i els protocols d'actuació davant cadascuna: inundacions per precipitació in situ, per escolament, avinguda o desbordament de lleres, inundacions en zones costaneres i inundacions per trencament o operació incorrecta d'obres d'infraestructura hidràulica.

Amb tot, dels incidents produïts en els darrers deu anys, un 77% ha tingut lloc en entorns urbans, la majoria en edificacions i establiments (37% del total). Destaquen el nombre d'incidents relacionats amb danys a infraestructures (48%), entre els quals hi ha els desbordaments de torrents en encreuaments de carretera i les inundacions en via pública.

El Pla també analitza els fenòmens geològics associats a precipitacions o avingudes. D'aquest apartat, l'Executiu apunta que és rellevant destacar que aquest tipus de processos poden causar danys econòmics i socials importants, i que constitueixen riscos tant per a la població com per a les autoritats competents en matèria de protecció civil, que cal tenir en compte.

Pel que fa a les principals novetats del nou Inunbal, s'avança la fase de preemergència per alertar d'un període en el qual és previsible que es produeixin determinats incidents. És una fase que ara es mantindrà activa del 15 d'agost al 30 de novembre.

Segons Garrido, és "un bon pla, fruit d'una feina acurada, intensa, detallada i rigorosa els darrers anys, i amb el qual podem dir que les Illes Balears estan més ben preparades per minimitzar riscos i fer front a qualsevol adversitat meteorològica que es pugui produir". El Pla tindrà vigència indefinida, sense perjudici que sigui revisat cada quatre anys.

stats