Salut
Societat 07/04/2023

Un nou mètode català i barat capaç de detectar el càncer en tres hores

Amb la informació de les molècules d'ARN es podrà comprovar si una mostra biològica és cancerosa per menys de 50 euros

2 min
Cèl·lules canceroses en una imatge d'un mictroscopi  electrònic

BarcelonaPoder detectar si una mostra biològica és cancerosa en menys de tres hores i amb un cost per sota dels 50 euros. Això és el que podrà aconseguir un nou mètode desenvolupat per un equip del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona que permet mesurar les modificacions de les molècules d'àcid ribonucleic de transferència (ARNt). Els canvis i l'abundància d'aquestes molècules poden ser causades per diferents malalties, entre les quals hi ha el càncer. El mètode que han desenvolupat científics catalans es diu Nano-tRNAseq i la troballa ha estat publicada a la revista Nature Biotechnology.

L'ARN està present en totes les cèl·lules vives i té diverses funcions depenent del tipus de molècula. Les cèl·lules modifiquen de manera natural les molècules d'ARN per millorar-les, però si aquest procés surt malament, pot comportar conseqüències en la salut dels humans que acabin derivant en malalties. En el cas de l'ARNt, les modificacions incorrectes produeixen proteïnes defectuoses que es poden associar amb malalties neurodegeneratives i metabòliques o amb el càncer. Tot i que aquestes molècules contenen molta informació que pot servir per diagnosticar i pronosticar malalties, fins ara no s'havia pogut explotar per la manca de mètodes per capturar aquesta informació.

Sense proves invasives

Tenint en compte que aïllar molècules de l'ARNt de mostres de sang pot ajudar a diagnosticar càncers sense utilitzar proves invasives, l'equip del Centre de Regulació Genòmica ha creat una tecnologia que pot seqüenciar aquestes molècules filtrant-les a través d'un petit porus. Cadascuna de les molècules que formen l'ARN té una mida i una forma lleugerament diferents, de tal manera que quan passen a través d'aquest porus generen un corrent elèctric en funció de les seves característiques. D'aquesta manera, es pot identificar la seqüència de les molècules d'ARN, incloses les modificacions que puguin tenir, i que s'utilitzarien per al diagnòstic de malalties.

Els avantatges del Nano-tRNAseq són que, mentre que fins ara per poder fer aquest tipus de deteccions es necessitaven dos mètodes separats que aportaven menys informació, costaven milers d'euros i es tardava setmanes a obtenir els resultats, ara el nou sistema permet tenir aquesta informació en un parell de dies i de manera molt més econòmica. A més, les màquines de seqüenciació que es necessiten són petites, lleugeres i poden funcionar amb un portàtil o una bateria externa. Ara l'equip català està fent servir aquest mètode com a base per desenvolupar un nou kit que, amb eines d'intel·ligència artificial, podrà determinar si una mostra biològica és cancerosa i predir-ne la malignitat en menys de 3 hores, i amb un cost inferior a 50 euros per mostra.

stats