Societat 20/03/2019

"Els Norats són un homenatge a un pare i un fill que s'amagaren dels feixistes a la serra de Tramuntana durant més de 13 anys"

Mateu Morro ha explicat la història d'Honorat Trias i Jaume Trias a la prèvia de l'excursió que han organitzat l'ARA Balears i Kenia Interesport per a aquest diumenge

Ara Balears
1 min
"Els Norats són un homenatge a un pare i un fill s'amagaren dels feixiestes a la Serra de Tramuntana durant més de 13 anys"

PalmaCan Alcover ha estat la seu de la xerrada 'La història dels Norats de Coanegra', en què Mateu Morro ha explicat la història d'Honorat Trias i el seu fill, Jaume, dos mallorquins que s'amagaren dels feixistes durant més de 13 anys fins que decidiren migrar a Algèria. Aquest acte és la prèvia de l'excursió organitzada pel diari ARA Balears amb la col·laboració de Kenia Interesport per a diumenge, 24 de març.

Segons Morro, la història de la família Trias començà l'any 1936 a Santa Maria del Camí, on pare i fill, impulsats per la por de ser assassinats per la seva ideologia progressista, van fugir a la serra de Tramuntana. Tot i que el seu objectiu era amagar-s'hi només dos o tres dies i tornar a casa, la persecució no els deixà tornar mai. Durant més de 13 anys els dos mallorquins s'amagaren per diferents indrets de la serra de Tramuntana escapant dels feixistes que pretenien capturar-los. Els dos homes reberen la col·laboració de veïns de Santa Maria, Bunyola i Palma, que els donaren tant informació com queviures.

Imatge de l'acte

El 1949 aconseguiren escapar amb vaixell cap a Algèria, on residiren fins al 1961, quan tornaren a les Illes; en aquesta ocasió, a Eivissa, on residiren fins al dia de la seva mort.

El nom de 'la coanegra dels Norats' és en honor d'aquests dos mallorquins que resistiren als atacs feixistes durant més de 13 anys.

stats