Societat 08/01/2020

Només un 23% dels edificis de les Illes s'ha adaptat al canvi de la TDT

L'11 de febrer molts canals deixaran d'emetre en la freqüència antiga

Ara Balears
2 min
Les antenes de TDT de gairebé 850.000 edificis de la major part del territori espanyol s’hauran d’adaptar al llarg del pròxim any per poder seguir rebent  tots els canals de televisió arran de la liberalització del segon dividend digital.

PalmaNomés un 23,3% dels prop de 25.000 edificis comunitaris de Mallorca i les Pitiüses han fet ja l'adaptació de la seva instal·lació d'antena col·lectiva, necessària per continuar veient alguns canals estatals i autonòmics que deixaran d'emetre en les seves freqüències antigues a partir de l'11 de febrer.

El delegat del govern a les Balears en funcions, Ramón Morey, ha advertit aquest dimecres que "per continuar veient aquests canals serà necessari fer una adaptació en les instal·lacions de l'antenes col·lectives dels edificis comunitaris", però de moment menys d'una quarta part dels afectats ho ha fet, tot i que queda poc menys d'un mes per al canvi.

Morey ha recalcat que el canvi serà la nit del 10 a l'11 de febrer, de manera que "per poder continuar veient alguns canals de la TDT fa falta adaptar les antenes d'algunes instal·lacions comunitàries abans de l'11 de febrer".

El delegat del govern en funcions ha fet una crida a fer el canvi i ha insistit que "és necessari que els veïns es preocupin que els administradors de finques i presidents de les comunitats es posin en contacte amb les empreses instal·ladores registrades per fer aquestes adaptacions, que són necessàries".

Sobre aquest canvi que afecta Mallorca, Eivissa i Formentera, però no Menorca, el subdirector general de Planificació i Gestió de l'Espectre Radioelèctric del Ministeri d'Economia i Empreses, Antonio Fernández-Paniagua, ha insistit que els que no adaptin les seves instal·lacions, "perdran la recepció d'aquests canals fins que facin l'adaptació necessària". La necessitat de canvi afecta uns 21.500 edificis de Mallorca i uns 3.500 d'Eivissa i Formentera.

El responsable del Ministeri ha assenyalat que aquesta pèrdua transitòria se soluciona quan es fa l'adaptació, i ha indicat que la crida a la població es duu a terme perquè aquest 23,29% adaptat a data del 30 de novembre de 2019 és un percentatge "molt baix". S'estima que el percentatge podria arribar en l'actualitat a un 40%, però considera que continua sent "molt baix".

A Mallorca, els edificis col·lectius d'ús residencial que no hagin adaptat abans de l'11 de febrer la instal·lació perdran la recepció dels canals TVE 1, La 2, Clan TV, 24 hores i BeMad, Atres Series, Reial Madrid Televisió i Ten, segons ha detallat Fernández-Paniagua. A Eivissa i Formentera, es perdria la recepció de TVE1, La 2 i els canals principals de Mediaset i d'Atresmedia, que són Telecinco, Cuatro, La Sexta i Antena 3, i FDF, Divinity, Neox i Nova, respectivament.

stats