Societat 13/12/2021

Només un 20% dels treballadors de les empreses TIC de les Balears són dones

La Direcció General d'Innovació del Govern ha fet un estudi a partir de 1.683 perfils de 131 empreses de les Illes

3 min
Una professora de 4t d’ESO imparteix classe utilitzant una pissarra digital.

PalmaLa Direcció General d'Innovació del Govern balear ha presentat aquest dilluns l'informe Dones TIC a les Illes Balears 2021, encarregat a la Fundació Bit, sobre la presència de les dones en el sector tecnològic. Segons l'estudi, fet a partir de 1.683 perfils de 131 empreses de les Illes, només un 20,02% dels treballadors de les empreses de les Balears són dones. A més, revela que les dones en graus de tecnologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB) només suposen un 18,25% de les persones matriculades.

Per tal d'analitzar el sector tecnològic a les Illes Balears, investigadors de la Fundació Bit han revisat el Linkedin corporatiu en una mostra de 1.683 perfils d'usuaris que indiquen que treballen en empreses tecnològiques de les Illes Balears. Segons puntualitzen, la dada del 20,02% no representa les dones tecnològiques, sinó les dones que treballen a les empreses tecnològiques. D'aquesta proporció, n'hi ha un 30% que tenen un perfil de tecnòloga i tan sols un 4,2% són directives.

La realitat en els estudis de branques tecnològiques és molt similar. Segons l'informe, de les persones integrants en 18 grups de recerca de la UIB analitzats, el 28,6% són dones. Al mateix temps, destaquen que entre en el professorat dels graus de l'Escola Politècnica Superior de la UIB hi ha un 18% de dones, mentre que entre les persones matriculades als graus de tecnologia de la UIB les dones només suposen el 18,25% en aquest curs 2020-2021.

D'aquests estudis, la carrera que tenia més dones matriculades en el curs 2019-2020 va ser el grau de matemàtiques (41,4%), però va caure al 34,29% en el curs 2020-2021. Les que menys dones matriculades té és la doble titulació del grau de matemàtiques i grau d'enginyeria telemàtica (8%) i el grau d'enginyeria informàtica (8,5%). Així mateix, si es revisen les dades de titulades en Formació Professional publicades per l'Ibestat, l'any 2020 es varen titular 705 persones en FP de carreres tècniques, només el 5,9% de les quals eren dones.

Pel que fa a les xifres a escala europea, el Llibre Blanc de les dones en l'àmbit tecnològic de 2020 revela que a la Unió Europea el 45% dels llocs de feina el 2022 estaran relacionats amb l'entorn digital, escenari en el qual preocupa la manca de dones. A Europa s'estimava que només el 30% dels aproximadament set milions de persones que treballen en el sector de les tecnologies de la informació i la comunicació eren dones. Si bé la demanda de professionals TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) creix al voltant del 3% a l'any, el conjunt de nous titulats i de treballadors qualificats en TIC no es manté.

Manca de talent femení

Quant a les dades estatals, la Fundació Bit recorda que devers el 24% de l'alumnat matriculat en enginyeries, producció industrial i construcció l'any 2015 varen ser dones, el mateix percentatge que la mitjana de països de l'OCDE (Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic), segons dades del Llibre Blanc. Pel que fa a estudis TIC, la proporció de dones fou només del 12%, per davall del 19% de la mitjana de l'OCDE.

En aquest sentit, el director general d'Innovació, Eduardo Zúñiga, ha advertit que "aquest treball de recerca intenta donar llum a una problemàtica que no podem ignorar i que posa en relleu, una vegada més, la feina que encara ens queda per fer per assolir la igualtat plena de gènere". Així mateix, ha lamentat que "no comptar amb el talent femení en el món de la tecnologia ens pot sortir molt car: per una banda, s'incrementarà la desigualtat econòmica i social –pel fet de no accedir elles a aquestes feines més sol·licitades, més ben pagades i de més qualitat– i, d'altra banda, quedaran també relegades d'un sector on s'estan produint els grans avanços de la nostra societat".

stats