Societat 31/05/2019

El Myotragus balear està emparentat amb una cabra que viu a l'Himàlaia

En l'estudi, publicat a la revista 'Quaternary Science Reviews', hi han participat científics de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats

Ara Balears
2 min
Imatge del taquin, el parent viu del  'Myotragus balearicus' a l'Himàlalia

PalmaEl 'Myotragus balearicus', que es va extingir fa uns 4.000 anys, està emparentat amb el taquin, una cabra que actualment habita a l'Himàlaia i és el símbol nacional de Bhutan. La revista 'Quaternary Science Reviews' ha publicat un estudi on s'estableixen aquestes relacions de parentiu, que suposen un avanç en l'anàlisi filogenètica [de parentesc evolutiu] d'una espècie emblemàtica de la paleontologia insular en l'àmbit mundial, segons ha explicat en un comunicat la Universitat de les Illes Balears (UIB). De fet, el treball ha estat liderat pel doctor Pere Bover, investigador a l'Instituto Universitario de Investigación en Ciencias Ambientales (IUCA) de la Universitat de Saragossa, i el doctor Joan Pons, científic titular a l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea, CSIC-UIB), el centre mixt de recerca entre la UIB i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CISC). A més, també hi han participat científics de l'Imedea, l'Australian Centre for Ancient DNA de la Universitat d'Adelaide (Austràlia) i l'Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona.

Tot això s'ha pogut assegurar a través de l'anàlisi de fins a 13 genomes mitocondrials complets o parcials, o sigui, els òrgans cel·lulars encarregats de subministrar tota l'energia necessària mitjançant la respiració cel·lular, i que s'han obtingut a partir d'ossos de 4.000 i 12.000 anys d'antiguitat del 'Myotragus balearicus' procedents de jaciments paleontològics de Mallorca. D'altra banda, l'estudi ha permès descartar la relació de parentesc evolutiu del 'Myotragus' amb el gènere 'Ovis', al qual pertanyen les cabres i ovelles.

Crani de 'Myotragus balearicus' procedent de la Cova Genovesa, a Manacor.

A més, també s'ha demostrat la presència de dos llinatges evolutius del Myotragus que varen conviure a Mallorca i Menorca fa gairebé 4.000 anys. Aquest treball permet continuar ampliant el rang geogràfic en relació amb la viabilitat de dur a terme metodologies paleogenètiques a materials procedents d'ambients poc propicis per a la conservació d'ADN, com són les illes mediterrànies.

El 'Myotragus', descrit per primera vegada per la paleontòloga i zoòloga anglesa Dorothea M. A. Bates l'any 1909, va viure a les illes de Mallorca, Menorca, Cabrera i la Dragonera, i ha estat considerada una de les espècies més representatives de la fauna insular de la Mediterrània per les característiques anatòmiques peculiars adquirides durant el seu llarg procés en condicions d'aïllament. Es tractava d'un caprí de petita grandària, perquè els individus adults més grans tenien una altura d'uns 50 centímetres.

stats