Societat 25/01/2023

Unes mostres d’ADN confirmen que el vell marí ha tornat a la mar balear

La població d'aquesta espècie en perill d'extinció no es veu a l'Arxipèlag des de fa quinze anys

2 min
Un mascle adult de vell marí fotografiat a la costa mediterrània del Marroc.

PalmaLes proves d'ADN fetes a les aigües del Parc Nacional de Cabrera i del Parc Natural de sa Dragonera han demostrat la presència de la foca monjo de la Mediterrània (Monachus monachus), més coneguda com a vell marí, a les Illes Balears. Segons ha informat el Govern a través d'un comunicat, el projecte 'Spot the mon' ha aconseguit identificar les restes per confirmar la presència d'aquesta espècie a l'Arxipèlag 15 anys després del darrer albirament.

En els darrers mesos s'ha registrat un increment significatiu d'observacions de foca monjo a Itàlia i a la Mediterrània central i davant aquest fet diversos científics començaren la investigació per esbrinar quina era la situació real de la foca monjo de la Mediterrània i si havia tornat a aigües de les Balears. En aquest procés es van recollir mostres d'aigua a 135 localitats del Mediterrani, des de la mar Adriàtica fins a les Illes Balears.

Ara s'han conegut els resultats de les mostres recollides i se n'han identificat rastres d'ADN en els parcs de Cabrera i de la Dragonera. Tot i la falta d'observacions directes, els resultats de les analítiques d'aigua recollides a Cabrera i la Dragonera han determinat la presència d'ADN de vell marí, la qual cosa significa que algun exemplar ha transitat prop aquestes aigües, com a màxim 14 dies abans que es recollissin les mostres.

Cal recordar que el vell marí és una espècie en perill d'extinció, de la qual es creu que queden menys de 600 exemplars a tot el món. A Mallorca, fa més de 60 anys que el vell marí va desaparèixer de les aigües, tot i que el 2008 se'n va veure i documentar un, aparentment perdut, a la reserva marina de l'illa del Toro.

stats