Societat 05/03/2020

Mor el menorquí Santiago Pons Quintana, referent del calçat i de l'expansió internacional

Pons Quintana produeix actualment 200.000 parells de sabates anuals als cinc continents

Ivan Martin
1 min
La pèrdua de Santiago Pons Quintana suposa el final d'una primera generació exitosa del calçat menorquí.

AlaiorMenorca s’ha despertat aquest dijous amb la mort de Santiago Pons Quintana (Alaior, 1929) a l’edat de 90 anys, fundador d’una de les empreses més importants a l’illa, Pons Quintana, i tot un referent en el sector de calçat. El seu oncle, Pepe Quintana, li va donar la primera oportunitat laboral i no la va desaprofitar. Una de les seves feines rutinàries era escombrar el taller, recollint els retalls de pell que trobava per aprofitar-los per confeccionar sabates per a nins.

Aquestes sabates que dissenyava i muntava són clau de l’expansió de la firma Pons Quintana. Després d’una important comanda procedent d’Islàndia, Santiago Pons Quintana decidí fundar la seva pròpia empresa en un local llogat al claustre de Sant Francesc d’Alaior, l’antic convent. Aquesta comanda posà en funcionament l’empresa l’any 1953. De les sabates per a nins es va fer el bot a les sabatilles artesanes de Menorca, que varen suposar l’expansió internacional de l’empresa. Fins i tot la reina d’Anglaterra va lluir les sabatilles Pons Quintana.

Durant els anys 70, Santiago Pons Quintana es va introduir en el mercat de la sabatilla per a dona. Després de les primeres col·leccions va recuperar la pell tradicional de Balears i a final dels 80, Pons Quintana es va convertir en un dels referents mundials del calçat, posició que manté en l’actualitat. L’empresa és avui dia un referent amb més d’un centenar de treballadors, i produeix 200.000 parells de sabates, que s’exporten en més d’un 70% fora de l’estat espanyol i es comercialitzen als cinc continents.

stats