Obituari
Societat 06/04/2023

Mor l'exministre d'Aznar Josep Piqué als 68 anys

Entre el 2002 i el 2007 va ser president del PP a Catalunya i fins al 2013 va estar al capdavant de Vueling

4 min
El president de l'aerolínia Vueling i exministre del govern espanyol, Josep Piqué,  al despatx de la consultora Pangea 21, a Barcelona.

Barcelona / MadridEl polifacètic exministre, exlíder del PP a Catalunya i directiu Josep Piqué (Vilanova i la Geltrú, 1955) ha mort aquest dijous als 68 anys, segons ha informat la seva família en un comunicat. Líder dels populars catalans entre el 2002 i el 2007, i representant de l'ala més moderada i pactista del partit, Piqué va ocupar diversos ministeris de la mà de José María Aznar. Expresident del Cercle d'Economia, en els últims anys havia destacat per la seva intensa activitat empresarial, que el va portar a presidir l'aerolínia Vueling (2007-2013) o a exercir de conseller delegat de la constructora OHL (2013-2016), entre d'altres.

"Amb dolor profund comuniquem la mort del nostre marit i pare, Josep Piqué Camps, a l'Hospital 12 d'Octubre de Madrid. La seva integritat personal, la seva fortalesa, el seu amor per la família, el treball i la seva lluita per la vida ens acompanyaran sempre", diu la nota de la família. Doctor en ciències econòmiques i llicenciat en dret per la UB, la carrera política de Piqué no arrenca amb el PP. Fill de l'últim alcalde franquista de Vilanova i amb passat militant al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), el seu primer càrrec públic li va arribar el 1986, en el segon govern de Jordi Pujol, quan va ser nomenat director general d'Indústria de la Generalitat pel llavors conseller Joan Hortalá.

Serà una dècada més tard quan el fitxaran els populars, després de la victòria a les eleccions generals del 1996. Sempre com a independent en l'etapa al consell de ministres, fins a l'any 2000 s'encarregaria de la cartera d'Indústria, on va destacar per la privatització d'empreses públiques com Endesa, i des del 1998 també exerciria de portaveu del govern espanyol. L'any 2000 va encetar l'etapa al capdavant d'Exteriors, en els anys previs a la guerra a l'Iraq i abans de fer el salt, el 2002, al ministeri de Ciència i Tecnologia. Aquell mateix any es va afiliar finalment al PP i va passar a liderar el partit a Catalunya; el 2003 es va convertir en candidat a la presidència de la Generalitat.

Ungit per Aznar com a líder amb l'objectiu d'eixamplar la base del PP a Catalunya cap al centredreta catalanista que representava CiU, Piqué va aconseguir fer remuntar el partit fins als 15 diputats al Parlament, després que als comicis anteriors (2000) Alberto Fernández Díaz n'hagués perdut cinc (fins als 12). Prova d'aquest gir va ser que en un primer moment el PP de Piqué va formar part dels inicis del nou Estatut –surt a la històrica fotografia que es van fer els líders de tots els partits l'any 2004 a Miravet– tot i que acabaria fora de la negociació. Va repetir com a candidat a les eleccions del 2006, mantenint els 14 representants, però un any després dimitiria per les discrepàncies amb la direcció estatal dels populars –llavors ja liderada per Mariano Rajoy–, respecte a la qual sempre va mirar de marcar un perfil diferenciat. El va substituir en el càrrec l'ara alcaldable del partit a Barcelona, Daniel Sirera.

En un missatge a Twitter, l'actual líder dels populars a Catalunya, Alejandro Fernández, ha definit Piqué com "una de les persones amb la intel·ligència més prodigiosa" que ha conegut. "El seu llegat empresarial, polític i intel·lectual és extraordinari", ha afirmat. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha afegit que Piqué "va contribuir a millorar la política catalana, espanyola i internacional", i ha destacat que la tasca al capdavant del PP a Catalunya "no és la més fàcil del món" i que, tot i la seva dimissió, va continuar afiliat al PP i obert a donar la seva opinió o consell als dirigents del partit.

De fet, Alberto Núñez Feijóo el va fitxar fa tot just un mes, juntament amb l'exministra Fátima Báñez, per a la nova fundació del partit. En un tuit, l'ara president del PP ha lamentat la mort de Piqué, a qui s'ha referit com a "català de soca-rel, gran espanyol i millor amic". "Perdem un excel·lent professional sempre disposat a ajudar el seu país", ha escrit. També el president espanyol, Pedro Sánchez, ha lamentat el decés: "Ens deixa un servidor públic, un home compromès amb la societat civil i sempre disposat al diàleg". "La gran distància ideològica i política amb els seus posicionaments no m'impedeix agrair el seu tracte afable i reconèixer la rellevància de la seva trajectòria política i empresarial", s'hi ha sumat el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Dilatada carrera empresarial

Amb l'adeu de la política, Piqué es va centrar en la seva activitat a l'empresa privada i, en particular, com a directiu i assessor, una faceta no poc coneguda. Va assolir un currículum com pocs alts càrrecs tenen: la llista d'empreses per les quals va passar és llarga i en totes elles va tenir un peu a la cúpula. Piqué va passar per les presidències de les químiques Fertiberia, Erkimia o Ercros. Aquesta última, anys abans d'entrar en política, va ser un dels seus pocs fracassos coneguts: l'any 1992 va tenir una de les suspensions de pagaments més importants de l'època i a ell li va costar una acusació per frau que no va arribar a jutjar-se. 

Membre de la Junta del Cercle d'Economia de Barcelona i president de l'entitat entre el 1995 i el 1996 i el 2011 i 2013, l'any 2007, ja retirat de la primera línia de la política, Piqué va passar a ocupar la presidència de Vueling fins a l'any 2013. Aleshores, Juan Miguel Villar Mir el va fitxar per a la constructora OHL, on va ocupar el càrrec de vicepresident i conseller fins a l'any 2016.

La dilatada trajectòria de l'expolític i economista, però, no acaba aquí. També va formar part del consell d'administració del gestor aeroportuari Aena; el controvertit gegant de l'enginyeria i l'energia Abengoa, i l'automobilística Seat i VW Navarra (en totes dues empreses encara era conseller independent als consells d'administració). A la llista s'hi sumen el seu paper encara fins avui a la cúpula de la filial de motors de Rolls Royce ITP, així com a la consultora d'aerolínies Aviation Pasiphae, d'on era president. A més, tenia un peu a l'assessora financera Alantra i era membre del consell d'assessors del banc andorrà Andbank.

Piqué va arribar a compaginar el seu dia a dia estant en totes elles i, de fet, en el cas d'Aena va acabar dimitint davant l'assumpció de noves responsabilitats professionals que "limiten el temps disponible per exercir aquests càrrecs amb la dedicació adequada", explicava la companyia l'any 2019.

stats