Societat 27/06/2018

Montoro diu al judici contra els acusats d'atacar-lo al cotxe que van ser "prudents" per evitar atropellar-los

L'exministre d'Hisenda ha declarat com a testimoni per videoconferència

Efe
2 min
Els acusats entrant a l'Audiència de Barcelona aquest dilluns

BarcelonaL'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro ha assegurat aquest dimecres en el judici contra els nou joves de Vilanova i la Geltrú acusats d'atacar-lo quan marxava en cotxe d'un acte electoral al Teatre del Pòsit del municipi el maig del 2014 que la comitiva va ser "prudent" per evitar atropellar els manifestants. Montoro ha declarat com a testimoni per videoconferència al judici, juntament amb la llavors líder del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que ha dit que va sentir "pànic".

Sis dels nou joves s'enfronten a condemnes d'entre quatre i vuit anys de presó i els altres a una multa d'onze mesos. Els nou acusats van assegurar durant el primer dia de judici que es va tractar d'una protesta pacífica, i van negar que es tractés d'un atac premeditat i organitzat contra el vehicle oficial, tal com assegura la fiscalia, que també els acusa de llançar pedres "de la mida d'un puny" i d'amenaçar la comitiva del PP, dos acusacions que també neguen els processats.

Una conducció "lenta i prudent"

Tots els acusats van explicar al tribunal que el cotxe del ministre va sortir ràpid per un accés diferent del que havia fet servir per entrar al recinte i que estava situat en un carrer de vianants. Van explicar que el vehicle oficial s'havia "llançat" contra d'ells. Montoro ha dit que el xòfer, a qui ha felicitat per la seva professionalitat, va fer una conducció "lenta i prudent per evitar qualsevol mena d'atropellament".

L'exministre ha dit que, més enllà de la seva "seguretat" personal, li preocupava que la "violència" dels manifestants provoqués "danys irreparables" per als policies desplegats o per als concentrats. També ha assegurat que van tenir moltes dificultats per sortir perquè els manifestants intentaven bloquejar els cotxes, van colpejar-los amb pals de banderes i fins i tot van intentar obrir la porta i pujar a sobre del capó d'un dels vehicles.

Montoro ha apuntat que es va sentir amenaçat, encara que no va témer per la seva vida, i que la situació hauria d'haver-se evitat "amb una millor prevenció". Amb més duresa s'ha expressat davant el tribunal la llavors líder del PP, Alícia Sánchez-Camacho, que ha confessat que va sentir "pànic" perquè temia que els concentrats poguessin trencar les llunes del cotxe, que era del PP de Catalunya i no del ministre i no estava blindat, o que fins i tot el bolquessin perquè l'estaven copejant i "sacsejant". "Em va semblar etern, vaig passar molta por", ha relatat Camacho.

stats