Societat 30/10/2023

El ministre de Turisme defensa que Espanya marqui el camí d'Europa cap a la sostenibilitat

Les Balears demanen més eines per controlar l'oferta il·legal de lloguer vacacional

3 min
El ministre de Turisme d'Espanya, Héctor Gómez

PalmaLa reunió informal dels ministres de Turisme de la Unió Europea que es farà aquest dimarts a Palma comença a encalentir motors, en una jornada prèvia amb diferents experts i oberta a la iniciativa privada. El ministre espanyol d'Indústria, Comerç i Turisme, Héctor Gómez, ha explicat a la inauguració aquest dilluns del Fòrum Europeu de Turisme "que pretenem que el turisme passi a jugar un paper troncal en l'àmbit de les polítiques europees. Hem de liderar iniciatives des de les destinacions punteres perquè el turisme sigui més sostenible". Gómez ha explicat que "Espanya ha de fer una passa endavant" per tenir polítiques sostenibles en el marc europeu que permetin vertebrar millor les iniciatives de desenvolupament turístic i la coordinació entre governs autonòmics i estatals, establint els models, la planificació del territori i les polítiques públiques que han d'acompanyar les privades en aquest camí. En aquest sentit, des del Ministeri s'ha recordat que es posaran mil milions d'euros dels fons europeus per a la iniciativa privada per a digitalització i transició energètica.

El ministre també ha tingut paraules per a les Illes Balears, de les quals ha destacat no només el nombre de visites, sinó també el model que han desenvolupat. Gómez ha reconegut que per a les Balears, com a la resta d'Espanya, el 2023 és un any extraordinari en el qual s'han aconseguit millorar els indicadors prepandèmia, assenyalant que hem tingut el mateix nombre de turistes que el 2019, però s'ha incrementat la despesa. "És un canvi de paradigma. Els visitants volen experimentar, gastar més i conèixer millor".

Les Balears demanen instruments per controlar l'oferta il·legal

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Marga Prohens, ha reclamat en la inauguració del Fòrum la implantació de normatives europees que emparin els ciutadans davant la propagació d'ofertes de lloguer vacacional il·legal: "S'ha de treballar per respectar la llibertat de mercat, facilitant les eines per perseguir, castigar i retirar del mercat les ofertes il·legals del lloguer vacacional". Prohens ha considerat que aquesta oferta turística suposa un potent atractiu per al turisme en algunes zones, però que s'ha de diferenciar clarament allò que permet l'oferta legal de l'oferta il·legal. Per al Govern autonòmic, la trobada ha de servir per oferir llum i solucions normatives consensuades per a tots els territoris.

La presidenta del Govern ha valorat molt positivament la trobada europea a Palma "perquè som un dels territoris líders en matèria turística, és el motor de la nostra economia". Prohens ha defensat la indústria turística balear, de la qual "ens sentim molt orgullosos" i ha explicat que hem de deixar de parlar d'indústria turística per referir-nos a sistema turístic circular: "Volem ser referents a Espanya i Europa com a economia dinàmica generadora de riquesa i benestar".

La sostenibilitat en tots els àmbits

El repte que es planteja ara mateix en el sector i que ocupa una part important en els diferents debats convocats en la trobada de Palma és el de la sostenibilitat turística. Des del govern estatal s'afirma que s'ha de fer en tots els seus vessants, com la millora de l'oferta d'allotjament més integrat o l'impacte social.

El cert és que si una cosa han deixat clares les primeres intervencions del Fòrum aquest dilluns en les diferents taules és que les principals problemàtiques que es viuen a les Balears es reprodueixen a la majoria de les destinacions turístiques europees. Entre les més destacades, la necessitat de fer compatibles els usos turístics amb els residencials, l'impacte de l'oferta de lloguer vacacional il·legal i la necessitat de disposar de dades homologables que permetin una comparació real entre els diferents països, no tant sobre el negoci turístic com sobre l'impacte social en aspectes de més difícil quantificació, com la sensació de massificació o d'altres qüestions més relacionades amb les percepcions dels residents, però també dels turistes.

stats