Societat 04/11/2020

Un milenar de feligresos s'oposen a l'expulsió d'una catequista per casar-se civilment amb una dona

El Bisbat diu que els membres eclesials han de ser "exemples de vida per ser referents per a altres"

Ivan Martin
3 min
La decisió del Bisbat de Ciutadella ha provocat la indignació dels feligresos que qüestionen la visió envers el col·lectiu LGTBI.

CiutadellaAmb gairebé un milenar de signatures en només quatre dies, els feligresos de Menorca han traslladat a l'opinió pública que estan en desacord amb la decisió del Bisbat de Menorca de cessar Carme Mascaró de les funcions de catequista al Centre de Sant Miquel de Ciutadella per haver contret matrimoni civil amb una dona.

La mateixa Carme Mascaró denuncià els fets al full informatiu del Centre Catequístic de Sant Miquel: "Tenim clar que l'amor sempre hauria de ser un regal, una benedicció, mai un motiu de rebuig ni d'exclusió". Mascaró estava preparada per poder continuar ensenyant les doctrines de Jesús als feligresos, com ha fet altres anys, però no s'esperava la decisió del Bisbat: "Poc imaginava que, paral·lelament a l'alegria d'impartir la docència, es comunicava a Sant Miquel que pel fet de casar-me civilment passàs a ser considerada persona non grata. No m'agradaria pensar que, a més, és perquè la meva companya és una gran dona. Desgraciadament, no tenim altres opcions per casar-nos". A la carta, Mascaró apunta que s'ha decidit a denunciar els fets per una qüestió ètica i per la necessitat de compartir la tristesa que li ha generat la situació. També demanava al Bisbat de Menorca una mirada "ampla, oberta i amorosa de Déu".

La catequista ha rebut ràpidament el suport del grup de Sant Miquel, que diu que, fins i tot, s'ha arribat a qüestionar "la nostra tasca de missatgeres del bon testimoni de la fe per a infants i joves", i recorda que "llegint l'Evangeli tenim clar que el missatge de Jesús és estimar sense condicions, que l'amor triomfi sobre les lleis dels homes en benefici de l'església".

El Bisbat diu que ha pres la decisió per "coherència"

El Bisbat de Menorca rebutja mantenir Carme Mascaró com a catequista per una qüestió de "coherència". Assenyalen que en la comunitat eclesial, "a mesura que augmenta la responsabilitat dels membres se'ls exigeix un major grau de compromís", i afegeixen que, "a més de gaudir d'unes qualitats objectives, també es valora molt l'exemplaritat de vida per ser un referent per als altres".

"Tots estam emplaçats a la comunió, però a l'hora d'incorporar-se a una associació o d'exercir algun càrrec es demana un plus de credibilitat, amb l'objectiu que la missió sigui fructuosa i que la persona en concret no pugui suscitar cap mena d'escàndol entre els feligresos", prossegueix la justificació del Bisbat. De tota manera, neguen que se l'estigui excloent de la comunitat: "Respectam, però no compartim, la seva decisió de contreure matrimoni civil amb una persona del mateix sexe, perquè suposa públicament no acceptar l'ensenyament de l'església sobre el matrimoni, fet que, al nostre entendre, aconsella que deixi de divulgar la fe cristiana entre els més joves".

Mascaró rep suport més enllà de Menorca

La carta redactada pel Grup de Revisió de Vida de Ferreries està signada per multitud de persones, des d'una carmelita fins a treballadors de Càritas Diocesana, feligresos integrats en diversos grups laics, catedràtics i professors universitaris. La majoria de signatures és de menorquins, tot i que també s'hi han adherit persones de Mallorca, Catalunya, València i la Rioja. Aquest grup de feligresos de base exigeixen diàleg sobre aquest tema i expressa obertament "indignació" per l'actitud del Bisbat. Entre les múltiples preguntes que es fan, demanen els motius pels quals el Bisbat no ha consultat prèviament les comunitats parroquials, en quina mesura han canviat la fe i el compromís de la catequista abans i després de l'enllaç matrimonial, quins són els criteris que ha de reunir una persona per ser catequista i qui determina el grau de coherència d'una persona entregada a la doctrina de Déu.

Per últim, manifesten que l'esperança és que aquest incident serveixi per canviar la manera de considerar les persones LGTBI per part de l'església, i reivindiquen que "volem una església inclusiva, acollidora, sense perjudicis, oberta i respectuosa amb les seves diferències, que segueixi la línia que marca el papa Francesc en aquest tema".

stats