Torres i talaies
Societat 13/01/2024

Més de 80 torres s'encenen a Mallorca per reivindicar els drets humans

Llorenç Vicens ha estat l'encarregat d'encendre la torre del Forat a Cala Tuent

ARA Balears
2 min
Torre del Forat

PalmaLlorenç Vicens ha estat l'encarregat aquest dissabte d'encendre la torre del Forat, molt a prop de la Calobra i Cala Tuent. La vuitena edició de l'Encesa de torres, talaies i talaiots pels drets humans ha encès 84 punts de Mallorca, un 6% més de participació que l'any passat.

El Consell de Mallorca organitza una nova edició d'aquesta proposta juntament amb el Fons Mallorquí de Cooperació, l'IES Marratxí i Amnistia Internacional. A més de Mallorca, hi haurà torres enceses a la resta de les Illes, a altres llocs de l'Estat, com Catalunya, Aragó, el País Valencià, Múrcia i Andalusia, i s'hi ha convidat també altres països de la ribera mediterrània, com el Marroc, Líban, Tunísia, Itàlia i França a través dels seus socis locals.

torre del forat

L'acte es du a terme en dos moments de dissabte. Alguns ho han fet a la 13.00 i altres ho faran a les 18.30 hores. Els 84 punts es convertiran en llum de manera simultània i recrearan la comunicació visual que tenia lloc entre les torres de vigilància, que eren, essencialment, un recurs d'autodefensa i que, amb aquesta acció, es converteixen en fars d'acolliment que mostren el camí d'arribada. L'objectiu de l'Encesa és doble. D'una banda, pretén sensibilitzar la població sobre la situació que es viu al Mediterrani, on moltes persones es veuen obligades a abandonar ca seva i perden la vida cada any, i per una altra, reivindicar i fer valer les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present en el conjunt dels territoris del Mediterrani.

La idea va sorgir a Mallorca el 2016 com una iniciativa d'un grup de docents de l'IES Marratxí i la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX que van fer una acció per tornar a fer possible la connexió visual entre les torres amb motiu de la commemoració de l'IV centenari de la mort de Joan Baptista Binimelis, matemàtic i autor del sistema de senyals de foc i fum que va ser utilitzat des del segle XVII.

stats