Talaies
Societat 12/01/2023

“Em fa il·lusió encendre la torre del Forat perquè hem reculat en drets, i perquè és part de la meva infantesa”

Llorenç Vicens il·luminarà la talaia de Tuent, que és un dels 78 punts que participen de la iniciativa sorgida el 2017 arran de la crisi migratòria

3 min
Llorenç Vicens encendrà la talaia des Forat a Cala Tuent

PalmaLlorenç Vicens serà l'encarregat dissabte que ve d'encendre la torre del Forat, molt a prop de sa Calobra i Cala Tuent. Fins a 78 torres, talaies o campanars d'arreu de Mallorca s'han afegit a la setena edició de l'encesa pels drets humans. Són 20 més que l'any passat. A més, hi haurà punts a totes les Balears i també a Catalunya, el País Valencià, Múrcia i Andalusia. Així, a la franja mediterrània peninsular s'encendran una trentena d'elements patrimonials, a més d'alguns al Líban, al Marroc i a Tunísia.

Per quin motiu us oferíreu a encendre la talaia?

No ho havia fet mai, per una cosa o per l'altra no havia tingut la possibilitat, però enguany tot ha coincidit. Em feia il·lusió perquè la talaia que jo encendré i les del voltant han format part de la meva infància. La meva família és propietària de la possessió des Racó, molt a prop del llogaret de sa Calobra, i mon pare i el meu padrí hi varen viure. Que jo sàpiga el meu padrí no va ser torrer, però els torrers de les torres del Bosc i del Forat eren Vicens de llinatge i molt probablement avantpassats meus, per això li tenc una estimació especial.

Un amic d'en Llorenç damunt la talaia del Forat

Com us coordinareu amb les talaies d'abans i de després de la vostra?

L'encesa de fum és a les 13 h, així que esperaré a veure el fum de la torre de na Seca i llavors encendré la meva. Després de mi ve la torre d'en Palou. És bo de veure perquè es tractava precisament d'això, que les torres i les talaies es poguessin veure d'una a l'altra com a mecanisme de defensa de pirates i altres possibles atacs que vinguessin de la mar. L'encesa de foc, amb un aparell que fa flama i que es veu de molt enfora, serà a les 18.30 h, quan ja sigui fosc.

Hi ha constància de qualque atac pirata per la part de Cala Tuent o sa Calobra?

I tant, en els segles XVI i XVII es té constància que de tant en tant raptassin algú i el portassin fins les costes algerianes, per exemple. Abans aquí hi vivia prou gent: el torrer que a vegades podia viure amb la seva família, garriguers, pastors, etc. Tot anava bé fins que arribava un vaixell amb intenció de saquejar o robar. A vegades, també arribava qualque vaixell amb la intenció de fer una estada a terra i omplir el vaixell d'aigua potable o menjar per continuar navegant, sense cap intenció de saqueig.

L'encesa de les talaies s'emmarca com una forma de reivindicació dels drets humans. Creis que són necessaris actes com aquest?

Crec que és molt necessari per conscienciar. Darrerament, crec que hem donat per fet que hem avançat molt en certes coses, però queden moltes fites que encara no s'han assolit, o fins i tot, alguns drets en els quals ens hem endarrerit. Per això, actes com aquests crec que poden ser una bona excusa per fer una reflexió conjunta. A més, crec que el fet que aquesta acció es dugui a terme en un lloc com una talaia o una torre també és interessant, perquè serveix per fer valer una part del patrimoni material molt característic i genuí de Mallorca.

Mapa de l'encesa de torres i talaies. La torre del Forat és la número 6
stats