Societat 22/11/2022

Menorca assoleix aquest any la desestacionalització turística, segons el Consell

Amb un total d'1.734.390 arribades a l'aeroport entre abril i octubre, xifra que supera en un 13,6% els registres de la temporada 2019

Iván Martín
2 min
Susana Mora és la presidenta del Consell i la FFTM.

MAÓLa presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, ha valorat positivament la temporada turística d'aquest any i ha assegurat que l'illa "va pel bon camí" per aconseguir un dels grans reptes històrics: la desestacionalització turística. L'objectiu arriba acompanyat de dades concretes, com per exemple que Menorca ha viscut aquest 2022 una temporada de set mesos d'activitat turística, que es tanca amb un balanç positiu en termes de dinamització de l'economia i d'estabilitat laboral per als treballadors del sector. L'inici de l'operativa de les companyies aèries per a la temporada s'ha avançat a dia 27 de març i, en conjunt, s'ha millorat la connectivitat amb enllaços directes amb un total de 70 ciutats (tres més que el 2019).

Amb un total d'1.734.390 arribades a l'aeroport de Menorca entre abril i octubre, es tracta d'una xifra que supera en un 13,6% els registres de la temporada del 2019. El més significatiu d'aquest 2022, però, ha estat la redistribució més gran del flux de visitants al llarg dels set mesos d'activitat turística. Les dades confirmen un major dinamisme en els dos extrems de la temporada, de manera que la proporció d'arribades durant els mesos d'abril, maig, setembre i octubre ha crescut 3,3 punts i s'ha situat en el 42,1% del total de visitants, davant el 38,8% que es va registrar el 2019. Això ha comportat que l'índex d'estacionalitat (el percentatge de viatgers que visiten l'illa en plena temporada alta de juny, juliol i agost) hagi baixat fins a un mínim del 57,9%.

Mora atribueix l'èxit a la feina que s'ha fet des de l'administració: "Menorca va fent passes cap a la redistribució de la temporada i es va acostant a una proporció òptima de visitants més equilibrada entre temporada alta i mitjana de 55%-45%, un objectiu amb el qual la Fundació Foment del Turisme de Menorca ha anat treballant en els últims anys". I afegeix: "Estam dedicant molts esforços a la millora de la connectivitat i a disposar de rutes i enllaços al llarg de tot l'any per atreure mercats que facin possible aquest major equilibri". Redistribució també quant als mercats emissors. Després d'un 2021 amb un fort predomini del mercat nacional a causa del context de crisi sanitària, i que va representar prop del 70% del total de les arribades a l'aeroport, es torna a xifres similars a 2019, amb un 47,7% de visitants nacionals i un 52,3% de passatgers internacionals. En aquest sentit, cal apuntar l'increment respecte del 2019 d'indicadors com el total de la despesa turística, que ha augmentat en 213 milions d'euros (de 1.259 s'ha passat a 1.472 milions d'euros), el 5,4% d'afiliats més a la Seguretat Social, així com el descens del 19,4% de persones desocupades en comparació amb fa tres anys.

stats