Societat 18/12/2019

El Suprem avala per primer cop que un menor transsexual canvii la identitat sexual al DNI

Es basa en una sentència del Tribunal Constitucional que va obrir aquesta via el mes de juliol

Ara
2 min
Per primer cop un tribunal espanyol avala el canvi d'indentitat d'un menor

BarcelonaEn Patrick va néixer amb genitals femenins i el van inscriure al Registre Civil com a dona, però des que va fer tres anys ha volgut que l'identifiquessin com a noi i ha viscut i crescut com a tal. Ara té gairebé 18 anys i en fa cinc que va començar un periple legal per aconseguir canviar el nom i la identitat al Registre Civil. Arran del seu cas, el Tribunal Constitucional va emetre una sentència avalant que els menors transsexuals "amb prou maduresa" poguessin demanar el canvi de gènere. Ara, d'acord amb aquesta jurisprudència, el Tribunal Suprem ha ordenat a l'Audiència d'Osca (d'on és el menor) que torni a avaluar el cas i faci el canvi.

La clau de volta del cas es troba en la sentència emesa pel Constitucional el mes de juliol. L'alt tribunal va considerar inconstitucional un article de la llei reguladora de la rectificació registral de la menció relativa al sexe de les persones, que és el precepte que impedia als menors i als seus progenitors instar la modificació al Registre. És aquesta sentència del Constitucional la que ha permès ara al Suprem resoldre a favor d'en Patrick.

El Suprem té en compte que en el cas d'en Patrick s'hi suma el fet que des de ben petit va tenir molt clara la seva identitat sexual. Per això creu que el fet que no s'hagi sotmès a un tractament de canvi durant els últims dos anys "no li impedeix obtenir la rectificació". Tot i així, el Tribunal demana a l'Audiència que citi el menor i escolti la seva petició, ja que considera que no n'hi ha prou amb les manifestacions que han fet els pares en les seves demandes.

Tenint en compte que la família fa cinc anys que lluita als tribunals per obtenir el reconeixement del dret de rectificació, el Suprem també demana que el cas del Patrick s'abordi de manera "preferent" a l'Audiència d'Osca.

stats