Pla de Mallorca
Societat 23/02/2024

Com es menjava al Pla de Mallorca el 1.300 abans de Crist?

El jaciment arqueològic del Turassot, a Costitx, és una de les joies arqueològiques que amaga aquesta zona de Mallorca

Joan Socies
2 min
Així el que es va fer va ser partir d’un llistat de productes que els arqueòlegs han confirmat que el 1.300 abans de Crist

PalmaEl jaciment arqueològic del Turassot, a Costitx, és una de les joies arqueològiques que amaga el Pla de Mallorca. Aquest recinte acull un bon grapat de navetes de les quals, fa uns anys, van sortir una important col·lecció de fauna de l’Edat de Bronze a Mallorca, amb més de 20.000 restes i més de 3.500 ossos d’animals. El Turassot forma part de la Ruta Arqueològica Sencelles-Costitx i aquests dies ha acollit un taller de cuina prehistòrica. La jornada, que tingué una bona participació, va servir per mostrar, a grans i petits, com es cuinava, i com es menjava, l’any 1.300 abans de la nostra era al Pla de Mallorca.

Els assistents van poder escoltar les indicacions dels arqueòlegs que han treballat el jaciment així com de la també arqueòloga, Helena Inglada qui explicà alguns dels secrets de la cuina dels nostres avantpassats del Pla. L’activitat es va fer amb el suport de l’Ajuntament de Costitx. El taller va començar amb un dels estris més senzills, els ganivets. S’explicà la feina per fer i després utilitzar aquestes pedres ben esmolades i es feu la pràctica per veure com tallava un ganivet d’aquestes característiques. Més tard el foc, les olles de fang o la manera de menjar-ho serviren per donar a conèixer el modus vivendi d’aquella gent que habità les navetes de Costitx fa més de 3.000 anys. I és que, segons s’explicà, el que es volia era veure quines combinacions de receptes haurien pogut fer els habitants de les navetes.

Amb aquests ingredients i la imaginació dels assistents s’havia d’experimentar i van sortir diferents tipus de plats

Així, el que es va fer va ser partir d’un llistat de productes que els arqueòlegs han confirmat que el 1.300 abans de Crist estaven a l’abast dels habitants del Turassot, ja que existien en aquesta època a Mallorca. Figues, mores, fruits silvestres, diferents tipus de carns, saïms, lactis, farines de diferents cereals que se sap que tenien o llenties. Amb aquests ingredients i la imaginació dels assistents s’havia d’experimentar i van sortir diferents tipus de plats, alguns d’ells tan bons com estranyes eren les combinacions. Aix, el plat estrella, segons expliquen els assistents, van ser unes llenties cuinades amb saïm, formatge, carn de porc i diferents tipus d’herbes.

També s’elaboraren diferents tipus de pans i es consumiren fruits secs que, també se sap que tenien a l’abast els “costitxers” de l’any 1.300 abans de Crist. A més dels aliments i la dieta mediterrània de l’època del Bronze i els estris emprats, els assistents també van fer foc a terra en un espai idèntic al que s’ha pogut documentar que existia a l’interior de les navetes, ja que tenen una forma molt determinada. En definitiva, les 35 persones que s’hi apuntaren van gaudir de la jornada de cuina prehistòrica i ara ja s’espera poder repetir l’experiència.

stats