Societat 09/10/2022

Memòria de Mallorca s'indigna amb el Tribunal Suprem, que arxiva el recurs contra la protecció de la Feixina

L'associació valora recórrer al Tibunal Constitucional

2 min
Monòlit de la Feixina

PalmaEl Tribunal Suprem va comunicar divendres, dia 7 d'octubre, que no admetia a tràmit el recurs de cassació de Memòria de Mallorca contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears sobre la protecció del monument feixista, ubicat a la plaça de la Feixina. La sentència condemna l'entitat a pagar-ne els costos, per valor de 2.000 euros.

"Volem manifestar la nostra indignació per la resolució de la protecció del monument. És del tot intolerable que un monument feixista, inaugurat pel mateix dictador Francisco Franco, estigui encara dret a un espai públic, però encara ho és més quan els tribunals de justícia decideixin protegir-lo", han expressat des de Memòria de Mallorca. Segons han explicat en un comunicat, a la resolució, el tribunal no valora si el monument mereix o no la protecció, o bé si ofèn les víctimes i vulnera la Llei de memòria històrica. "Just ho argumenta amb tecnicismes jurídics com, i ho citam textualment, 'per incompliment de les exigències de l'article 89.2' o perquè 'l'escrit preparatori pateix una tècnica casacional deficient'", diuen.

A més, els membres de l'entitat estan sorpresos davant el fet d'haver de pagar 2.000 euros. "No comprenem que a una entitat com la nostra, sense afany de lucre, que treballa des del voluntariat pels drets de les víctimes del franquisme, perquè els nostres espais públics, de tots i totes, siguin espais democràtics nets de monuments i simbologia que atempta contra la mateixa democràcia, sigui condemnada a pagar 2.000 euros". 

Amb tota la indignació, Memòria de Mallorca valora recórrer al Tribunal Constitucional i assegura que "no es rendirà" i que emprendrà les accions legals que considerin pertinents per "eliminar la simbologia franquista dels nostres carrers i places".

stats