Societat 14/06/2022

La meitat de les aigües d'Eivissa deixen de ser "excel·lents"

Dels 41 punts de mostreig qualificats de excel·lents el 2010 per IbizaPreservation, un 51% ha reduït la seva qualitat

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'una platja a Mallorca.

PalmaLa qualitat de l'aigua de la meitat de les zones de platja d'Eivissa de les quals s'han extret mostres ha deixat de ser "excel·lent", segons un estudi fet per l'Observatori de Sostenibilitat d'IbizaPreservation. Dels 41 punts qualificats d'excel·lents el 2010, un 51% ha reduït la qualitat.

Segons recull Europa Press, 20 zones de platja han estat qualificades d'excel·lents, 16 han estat definides com a bones i les 4 restants han reduït la qualitat fins a suficient.

Per municipis, Sant Antoni és el que ha registrat una major reducció de la qualitat de les seves aigües de bany, ja que ha baixat la qualificació en cinc dels punts de mostreig situats a la zona de la badia de Sant Antoni, el Pouet, Cala Gració i Caló del Moro. A aquesta zona la segueixen Santa Eulària, Sant Josep i Sant Joan.

En el cas del municipi d'Eivissa, han reduït la qualitat de l'aigua tres punts situats a la platja de Talamanca i Figueretes. Per altra banda, a Formentera, totes les aigües mostrejades mantenen una qualitat excel·lent entre 2010 i 2021, sense haver-se registrat cap variació.

Aigües fecals

Segons ha apuntat IbizaPreservation, aquestes mostres es van prendre durant l'estiu del 2021, amb la finalitat de fer un seguiment de la contaminació puntual per aigües fecals. A les platges que van reduir la qualitat s'hi va recomanar no banyar-se en una o més ocasions al llarg del període estival. A més, en sis punts es va arribar a prohibir el bany temporalment pel grau de contaminació generat.

"Sembla raonable afirmar que la pressió humana, juntament amb la insuficiència d'infraestructures, puguin ser les desencadenants de la creixent pèrdua de qualitat de les aigües", ha manifestat l'entitat.

Per això, han instat les administracions a identificar "de manera rigorosa i científica" els motius del continu descens de la qualitat de les aigües de bany d'Eivissa i a prendre les necessàries solucions per a revertir aquest procés de deterioració.

stats