Per pa i per sal

Medicina domèstica

Les destil·lacions de roses, farigola i romaní recorden les tècniques culinàries de conservació i aromatització

PalmaEl rastre més antic de receptes mallorquines no es troba en llibres de cuina, sinó que apareix en l’àmbit dels llibres jurídics, morals, agronòmics, i mèdics i farmacològics. En la literatura moral les receptes serveixen per ensenyar a viure bé i a corregir els vicis. Les receptes morals solen aparèixer en sermons, tractats d’ensenyament religiós i obres didàctiques on el llenguatge culinari s’utilitza com a metàfora.

Els predicadors, per exemple, parlaven de cuinar l’ànima amb els ingredients de la virtut. En alguns manuals de conducta es formulaven fins i tot receptes imaginàries: com preparar un brou d’humilitat o un plat d’obediència amb mesures exactes de paciència, fe i constància. En l’esfera mèdica, durant els segles XIV i XV, els metges prescrivien aliments amb receptes concretes. S’indicava, per exemple, com preparar brous lleugers amb pollastre o capó per als malalts convalescents, i com coure verdures i llegums per afavorir la digestió, entre d’altres.

Cargando
No hay anuncios

Les receptes que apareixen en els tractats farmacològics medievals i moderns són un punt clau per entendre com la frontera entre cuina, medicina i farmàcia era molt difusa. Aquests textos, sovint coneguts com a ‘antidotaris’, ‘tractats de pestilència’ o ‘llibres de salut’, contenien fórmules per elaborar remeis a base d’aliments i plantes: xarops, brous, confits, vins medicinals, electuaris (pastes dolces fetes amb mel), ungüents i aigües destil·lades. Molts d’aquests remeis es preparaven amb ingredients quotidians que també entraven a la cuina: mel, oli d’oliva, vinagre, espècies, fruits secs, ous, llet i farines.

Cargando
No hay anuncios

Versions en català

A Mallorca, igual que a la resta de la Corona d’Aragó, aquests tractats circulaven entre metges, apotecaris i convents. A vegades eren compilacions en llatí, com l’Antidotarium Nicolai (any 1200, originat a l’Escola de Salern i difós per tot Europa), que marcava fórmules bàsiques per a farmàcies. Però també hi hagué versions en català, adaptades al públic local, on trobam instruccions tan detallades com en un receptari culinari: quantitats precises, temps de cocció, ordre d’incorporar els ingredients i fins i tot recomanacions sobre la qualitat del producte.

Cargando
No hay anuncios

El llenguatge de la farmàcia era, de fet, molt proper al de la cuina. Preparar un xarop d’herbes requeria bullir-les en aigua o vi, colar-les i mesclar-les amb mel, vinagre o sucre. Fer un confit medicinal era gairebé idèntic a fer un dolç: cobrir llavors o fruites amb almívar fins que quedassin encoixinades de sucre. Les destil·lacions de roses, farigola i romaní recorden les tècniques culinàries de conservació i aromatització.

Aquestes receptes farmacològiques no sols servien per guarir, sinó que també van influir en la gastronomia. Molts dolços medievals com les fruites confitades, els massapans i les aigües aromàtiques tenen l’origen en fórmules farmacèutiques que amb el temps es van deslligar del seu ús mèdic i es van convertir en menjar de festa. El sucre i el dolç, ben al contrari d’ara, es considerava medicinal i beneficiós per a la salut.

Cargando
No hay anuncios

Els receptaris de cuina dels segles XIX i XX solen incloure una secció final de remeis casolans, com si d’alguna manera s’hagués girat la truita. Aquestes preparacions no es presenten com a farmàcia erudita, sinó com a saviesa pràctica transmesa de generació en generació i recollides en paper. Però la lògica de fons és la mateixa que la dels antics manuals: partir d’aliments i plantes per fer-ne medicina domèstica.

La recepta d’avui, recollida en el llibre Herbes i remeis casolans de Lluís Ripoll (1985), no és una recepta de cuina, en realitat és un remei per prevenir i combatre les picades de mosques i altres insectes. Segons el text també és excel·lent per guarir els talls que un es pugui fer mentre s’afaita o per mantenir el cutis fresc.

Cargando
No hay anuncios
Vinagre d’espígol

Macerarem les flors d’espígol i una grapada de sal en vinagre dins un recipient tancat. El tindrem en un lloc fosc uns quants dies. Abans d’emprar-lo el diluirem amb una mica d’aigua i ja el tindrem llest.

Ingredients

l 3 o 4 grapades de flors d’espígol

l 1 grapada de sal

l Vinagre de vi blanc

l Aigua