Societat 08/01/2020

Medi Ambient ha sancionat 13 pilots de drons per sobrevolar zones naturals protegides

La Conselleria ha aixecat aquestes actes entre el 2016 i el 2019, i cada multa pot arribar als 300 euros

Kike Oñate
2 min

PalmaLa Conselleria de Medi Ambient ha sancionat 13 persones que feien volar drons dins d'espais naturals protegits de les Balears entre el 2016 i el 2019, una activitat que pot ser multada amb 300 euros. Aquests aparells, vehicles aeris no tripulats que es mouen per control remot, sovint incorporen càmeres, GPS i sensors de tota mena. Poden assolir una gran velocitat i també transportar objectes. Fer-los volar en espais naturals protegits està prohibit per protegir-hi les aus i la seguretat aèria.

La regulació dels espais aeris on es permet o no volar un dron és competència de l'Estat i la darrera normativa es va fer el 2017. Així i tot, ni les normes estatals que regulen els espais naturals protegits ni tampoc les autonòmiques no preveuen encara una prohibició específica sobre aquesta activitat perquè, quan es van redactar, els drons encara no eren un problema, segons fonts de la Conselleria.

A les Balears cada espai natural té el seu propi pla d'ordenació on s'estableix quines activitats estan permeses i quines no. Segons fonts de Medi Ambient, les normatives actuals no estan adaptades a la presència de drons, exceptuant-ne el cas del Parc Natural del Trenc, perquè és del 2017 i sí que s'hi va preveure l'activitat. De tota manera, alguns plans de gestió sí que inclouen límits a l'altura a partir de la qual pot volar qualsevol aeronau.

En el cas del Parc Nacional de Cabrera no es pot volar a menys de 1.066 metres, mentre que a l'Albufera, l'Albufereta i l'illot de la Dragonera hi estan prohibits els vols a menys de 200 metres d'altitud. Al Parc Natural de ses Salines d'Eivissa i Formentera la prohibició s'estableix a menys de 914 metres.

Cal tenir en compte que els Agents de Medi Ambient no tenen capacitat sancionadora, però sí que poden aixecar actes. Després la Conselleria avalua si s'inicien o no els expedients sancionadors. En altres casos els agents han aixecat actes a persones que circulaven en bicicleta de muntanya dins espais erosionats i protegits del Paratge Natural de la serra de Tramuntana. També ho han fet amb noces no autoritzades dins espais protegits com ara les dunes del Trenc.

stats