Medi Ambient denuncia sis ciclistes per circular dins espais erosionats i protegits de la serra

Enguany el servei d'agents ambientals ja ha fet 19 controls a les rutes transitades fora dels camins habilitats per a aquesta activitat

El cos d'agents de Medi Ambient ha aixecat aquest 2019 dues actes de denúncia que afecten sis persones que circulaven en bicicleta de muntanya dins espais erosionats i protegits del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana. Enguany el servei d'agents ambientals ja ha fet 19 controls a les rutes transitades per ciclistes fora dels camins habilitats per a aquesta activitat, especialment a les zones d'Esporles i Bunyola. La intenció de les guàrdies que solen fer una parella d'agents és preveure els danys que ocasionen les rodes de les BTT sobre la vegetació i el sòl. Ara, els tècnics del paratge determinaran si acaba en sanció econòmica. Les dues actes aixecades són recents, del passat 13 d'abril.

En l'opinió del geògraf Francesc Xavier Roig, "la BTT no és una activitat que impliqui erosió, però alguns usuaris sí que deterioren punts concrets". El problema, d'acord amb Roig, és quan alguns ciclistes desmunten marjades per fer circuits amb més dificultat. "Quan s'obre un camí nou, la resta d'esportistes l'utilitzen com si fos un altre més", diu, i afegeix que "alguns ciclistes afirmen que l'aigua és la causa de l'erosió, però això no és així: els descensos impliquen derrapades i danys al sòl".

D'acord amb el Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) de la serra de Tramuntana, la pràctica de BTT i altres activitats de risc requereixen l'autorització prèvia de la Conselleria de Medi Ambient a tot l'àmbit territorial del Paratge Natural, excepte a les zones d'exclusió on directament està prohibit. De fet, des de Medi Ambient recomanen transitar sempre pels camins i senders habilitats i evitar fer dreceres, a més de controlar la velocitat quan es fa un descens en BTT per no haver de derrapar, perquè provoca l'erosió del terreny.

Medi Ambient atura unes noces no autoritzades a les dunes protegides del Trenc

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF