Societat 17/10/2019

Medi Ambient preveu acabar la cartografia completa de la posidònia el maig del 2020

Per primera vegada hi haurà dades del Ponent de Mallorca i la costa de la serra de Tramuntana

Kike Oñate
2 min
/ SERGIO ARRIBAS

CalviàEl conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha assegurat aquest dijous que la nova cartografia que està elaborant l'Administració unificarà, actualitzarà i completarà tota la posidònia de les Illes Balears i serà una realitat el maig del 2020. El projecte està finançat amb l'ecotaxa i, per primera vegada, oferirà dades de la costa del Ponent de Mallorca i de la serra de Tramuntana perquè fins ara no n'existia cap mapa.

Mir ha dit que el projecte suposa una passa més per desplegar el decret de protecció d'aquesta planta marina atès que permetrà que els usuaris del sector nàutic disposin d'una cartografia actualitzada i molt precisa. A més, també serà útil per a l'estudi científic de la posidònia. De fet, el passat 2 d'octubre s'hi va iniciar la tercera i darrera fase del projecte, que consisteix a acabar de cartografiar aquestes zones de l'illa.

El mapatge oferirà dades de fins a 35 metres de profunditat, exceptuant les zones on se sap que no hi ha posidònia. En total, doncs, la superfície analitzada serà de 356 quilòmetres quadrats. El projecte disposa d'un pressupost de 740.072 euros.

D'altra banda, la Fundació Marilles, l'Observatori Socioambiental de Menorca (Obsam) i la Societat d'Història Natural de les Balears (SHBN) varen informar recentment que les praderies de posidònia que hi ha a les badies d'Alcúdia i Pollença són les més degradades de totes les Illes Balears. Però la platja del Trenc, la badia menorquina de Fornells i la platja de les Illetes, a les Pitiüses, també mostren greus impactes. La principal causa d'això és el fondeig d'embarcacions sobre la planta marina. Les tres entitats varen recopilar i unificar totes les cartografies existents i ara estan disponibles en una pàgina web, però cal dir que són mapes antics.

stats