Medi Ambient
Societat 27/07/2023

La mar Mediterrània 'crema', amb 28,4 graus, i polvoritza el rècord del 2022

El Servei Europeu de Canvi Climàtic confirma el registre de temperatura en superfície d'aquesta setmana, que supera el que es va registrar l'agost de l'any passat

2 min
Una imatge del mar mediterrani a una illa grega

PalmaEl 2022 havia deixat el llistó molt alt en matèria de rècords meteorològics i fins i tot alguns experts afirmaven que, després d'un any excepcional, no tenia per què repetir-se un nou estiu tan calorós. Però el 2023 ja ha batut rècords, i la mar no n'és cap excepció. La Mediterrània ha arribat aquesta setmana a la temperatura en superfície més alta mai registrada, coincidint amb els episodis de calor màxima a diferents indrets d'Europa, segons ha confirmat el Servei Europeu de Canvi Climàtic Copernicus (C3S). La temperatura mitjana va ser de 28,4 graus centígrads, mentre que el rècord anterior es va establir el 23 d'agost del 2003, amb 28,25ºC –és més d'una dècima més.

Gràfic de l'augment de la temperatura

"Quan ens preguntaven si la temperatura podia superar enguany els registres del 2022, responíem que no era impossible, però sí que era difícil, perquè l'any passat va ser extraordinari. Idò ja l'hem superat", expliquen els experts del Centre d'Estudis Ambientals de la Mediterrània (CEAM). La temperatura marina es va situar el 2022 un 0,7°C per damunt de la mitjana normal (referència del període 1991-2020) “en el conjunt de les aigües marines superficials circumdants a Espanya, encara que a la Mediterrània l'anomalia va ser superior, en algunes zones, a 1,4°C", recorda l'Aemet.

Pel meteoròleg d'IB3 Miquel Salamanca, "en un clima com el mediterrani, si et trobes episodis de manca de pluja o, al contrari, d'intensitat durant uns dies, no és fàcil atribuir-ho al canvi climàtic, perquè ja tenim un clima prou irregular en aquesta matèria. En canvi, en matèria de temperatura, és un indicador clar. No podem parlar d'altres causes, sinó que darrere aquest encalentiment hi ha el canvi climàtic i, com bé sabem a hores d'ara, encara continuam amb una altíssima dependència dels combustibles fòssils", lamenta.

Fa anys que les ONG ambientals alerten que aquest increment de temperatura provocat per l'acció de l'home ja té conseqüències. "La Mediterrània s'està tropicalitzant. Una de les conseqüències és l'aparició de noves espècies. Almenys 1.000 espècies invasores han aparegut des de zones més càlides i han desplaçat les autòctones, una tendència també afavorida per l'intens trànsit marítim del canal de Suez o l'estret de Gibraltar", ha denunciat WWF. Pels ecologistes, "l'alta temperatura i l'increment en la freqüència i la intensitat de les tempestes estan transformant també el fons marí. Les praderies de posidonia oceànica, les poblacions de gorgònies (corals) i les nacres, entre d'altres, s'han reduït a tota la regió i s'han arribat a extingir totalment en algunes zones", remarca l'entitat.

stats