Societat 20/04/2020

Mapa de l'evolució del covid-19 a les Balears, municipi per municipi

Sant Joan, es Mercadal i Costitx, els municipis amb més contagis per habitant. Palma tota sola acumula el 60% dels positius

M. F.
2 min
Una dona amb mascareta a la plaça d'Espanya de Palma

PalmaPalma acumula –amb 1.009 casos detectats– el 60% dels contagis per covid-19 que s'han identificat fins ara a les Balears, però Sant Joan, es Mercadal i Costitx són les poblacions amb la taxa més alta de positius per cada 10.000 habitants. Aquesta informació es desprèn de les dades que ha fet públiques aquest dilluns la Conselleria de Salut. Segons ha comunicat la directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font, en una roda de premsa, les dades per municipis corresponen a les que es tenien fins dia 18 d'abril.

En aquest mapa podeu veure la incidència del coronavirus a cada municipi i, si hi poseu el cursor damunt, la taxa de casos per cada 10.000 habitants i el total de positius detectats:

En xifres absolutes, després de Palma, hi ha Calvià, amb 90 casos de contagi, seguit d'Eivissa, amb 70, i de Marratxí, amb 69 positius. Pel que fa a la taxa d'incidència, tot i que la més elevada sigui per a Sant Joan amb un 38, la xifra de contagis és de 8 persones. Al Mercadal se n'han detectat 19 casos i a Costitx, 4. En aquests dos darrers municipis, segons Font, hi ha hagut focus de contagi a les residències. En canvi, a Sant Joan els que s'han detectat són casos aïllats, ha dit. D'altra banda, també ha comentat que a Marratxí, amb una taxa de 18,6, hi viuen molts sanitaris.

A Mallorca els municipis que tenen una taxa de contagi superior a 20 són Ariany, que té dos casos de contagi, Montuïri (20,6), amb 6 casos, i Palma amb un 24,3 de taxa corresponent a un total de 1.009 casos a data del 18 d'abril. D'altra banda, ni a Deià, ni a Fornalutx, ni a Escorca, ni a Estellencs ni a Lloret, ni a Petra, ni a Puigpunent, ni a Santa Eugènia s'ha detectat cap cas de contagi. Sant Joan arriba a aquesta taxa tan alta, de 38, amb només vuit casos, perquè tan sols té 2.108 habitants.

A Ciutadella se n'han detectat 16 casos, que impliquen una taxa de 5,36; i a Maó, 41, que impliquen una taxa de 14,12. A Ferreries no s'hi ha detectat cap contagi.

A les Pitiüses, on hi ha més casos és al municipi d'Eivissa, amb 70 infectats, que impliquen una taxa d'incidència de 14,06 persones de cada 10.000. Tot seguit hi ha a Sant Josep de sa Talaia, on s'han detectat 31 contagis, que impliquen una taxa d'11,31. A Formentera, amb 4 casos, la taxa és de 3,3.

La directora general ha afirmat que encara no s'ha fet una anàlisi gaire profunda de la incidència per municipis, i que la intenció és repetir cada setmana aquesta fotografia per municipis de les Illes. Segons la Conselleria, les Illes Balears registraven, fins aquest diumenge, una taxa de 15,55 casos per cada 10.000 persones empadronades.

stats