Societat 16/03/2018

Els manters de Barcelona es mobilitzen en solidaritat amb el company mort a Madrid

Centenars de persones es manifesten a la plaça Catalunya sota el lema 'Les vides manteres importen'

P. J. Armengou
2 min
Els manifestants, que han rebut el suport de molts vianants i simpatitzants, s'han assegut en protesta al Carrer Pelai amb Plaça Catalunya

BarcelonaUns 200 immigrants s'han manifestat aquest divendres a la tarda al centre de Barcelona per protestar per la mort del manter senegalès Mame Mbaye al barri madrileny de Lavapiés durant un control de la policia. Mbaye va perdre la vida, presumiblement, a causa d'un atac de cor mentre fugia dels agents municipals.

La comunitat africana de Madrid i Barcelona ha reaccionat al succés acusant els agents d'assassins i denunciant el racisme que pateixen a Europa, Espanya i Catalunya. La mateixa nit de dijous, quan va morir l'home, nombrosos manters i simpatitzants van reunir-se a la zona del succés. La concentració espontània va acabar amb aldarulls i amb la detenció de sis persones, totes elles caucàsiques i de nacionalitat espanyola.

A Barcelona, sota el lema 'Les vides manteres importen', la comitiva ha recorregut aquest dijous el curt trajecte entre l'encreuament del carrer Pelai amb Balmes i la plaça Catalunya, on s'han produït els parlaments. "El que li va passar a Mame ens hauria pogut passat a qualsevol de nosaltres", ha dit durant la lectura d'un manifest conjunt dels manters barcelonins el seu portaveu; "cap polític ni jutge condemnarà mai cap responsable perquè són còmplices d'aquest estat racista".

Els immigrants que es dediquen al 'top manta' a la capital catalana estan organitzats en l'anomenat Sindicat Popular de Venedors Ambulants o Sindicat Manter. La mort de Mame Mbaye, que també era actiu en la lluita dels immigrants a Madrid, suposa per als membres d'aquesta organització una prova més de les injustícies a què es veuen exposats i a la impunitat de la policia, segons han denunciat. "Aquestes morts es poden evitar", ha indicat el portaveu del sindicat, mentre els crits de "prou morts", "prou racisme" i "prou injustícies" es repetien entre els congregats. Molts dels manifestants portaven imatges de Mbaye durant una manifestació a la capital espanyola i cridaven el lema "Tots som Mame".

La manifestació a Barcelona s'ha desenvolupat sense cap tipus d'incident i ha rebut el suport de nombrosos vianants que s'han sumat a la protesta.

stats