Coronavirus

El malestar polític a Menorca amb el Govern per les restriccions no afluixa

Més per Menorca reclama que la desescalada a Mallorca i Eivissa es faci amb els mateixos criteris que han patit els menorquins

Ivan Martín
24/04/2021

CiutadellaEl sector de la restauració de Menorca respira més tranquil després de la relaxació de les restriccions per frenar el covid-19, però no està satisfet del tot. Poder oferir el torn de sopars a les terrasses i aprofitar els caps de setmana és una passa endavant, però el Consell de Menorca també reclamava al Govern l’obertura parcial dels espais interiors mentre les dades sanitàries hi acompanyin.

Les pressions exercides des de Menorca i les negociacions entre institucions s’han intensificat les darreres setmanes. I paradoxalment la flexibilització de les mesures coincideix amb un considerable increment de contagis per coronavirus. Si el 9 d’abril hi havia 24 casos actius a l’illa i cap hospitalitzat al Mateu Orfila, aquest divendres eren 61 els casos actius i hi tornava a haver un pacient ingressat a la Unitat de Cures Intensives.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu de Més per Menorca, Miquel Maria, explica que sindicats, patronals i el tripartit del Consell varen traslladar el 31 de març al Govern una proposta per obrir els interiors dels restaurants i que poguessin oferir sopars. El Govern va recollir la petició el 7 d’abril a la Conferència de Presidents amb el compromís de tornar a asseure’s el divendres 16 d’abril per revisar les restriccions. Però el conseller de Model Econòmic, Iago Negueruela, més tard anuncià que a partir d’aquest dissabte només es permetria reobrir les terrasses al vespre i que els interiors continuarien descartats.

Cargando
No hay anuncios

El govern del Consell de Menorca vetlarà perquè la desescalada a la resta d’illes es regeixi pels mateixos criteris que s’han posat damunt la taula a l’hora de frenar la proposta de flexibilització de mesures de Menorca. Miquel Àngel Maria confirma que va traslladar aquest missatge a la consellera de Presidència del Govern balear, Mercedes Garrido: “No entendríem de cap manera que si en les pròximes setmanes hi ha una flexibilització general a les Balears, no s’emprin els mateixos raonaments a Mallorca i Eivissa en relació amb Menorca”. “No acceptarem un greuge comparatiu -avisa-; si s’ha apostat per una desescalada lenta, progressiva i segura per a Menorca, això també hauria de prevaldre per a la resta de l’Arxipèlag”. “Les mesures de flexibilització que es prenguin han de ser idèntiques a les de Menorca, en cap cas millors”, hi insisteix el portaveu sobiranista.

Pel que fa a la pròxima revisió prevista per al 7 de maig, dos dies abans de la finalització de l’estat d’alarma, Miquel À. Maria espera que el Govern continuï flexibilitzant mesures i accepti que els restaurants menorquins puguin treballar en interiors. A més, el portaveu dels econacionalistes recorda la unanimitat política de la petició: “Tots hi estam d’acord, però evidentment els partits que formen part del Govern (PSOE i UP) tenen més dificultats per pressionar que nosaltres que no hi som”.

Cargando
No hay anuncios

Per part seva, la portaveu d’Unides Podem (UP), Cristina Gómez, va més enllà i afirma que, pel que fa a l’obertura de terrasses al vespre, el Govern balear arriba “tard”, i assenyala: “Fa setmanes que es podria haver testejat, i així es reclamà des del Consell Econòmic i Social (CES) de Menorca”. A més, Gómez exigeix a l’Executiu autonòmic que la interlocució sigui amb el CES de l’illa: “No té sentit que ens incloguin en el de Balears, perquè la situació sanitària de cada territori és un món; per tant, les mesures són diferents a cada illa”. Quant a la petició de treballar en interiors amb un aforament limitat, la portaveu d’UP creu que, una vegada s’han obert les terrasses i la incidència es manté controlada, ha de ser viable. “Hi serem els menorquins, els alemanys queden a Mallorca i els anglesos arribaran més endavant. Apostam per un testatge fàcilment controlable i a la menorquina”, assenyala.

Decepció entre restauradors

Mentrestant, el sector de la restauració es manté en un escenari d’incertesa per les decisions polítiques, apunta el president de l’Associació d’Hostaleria i Restauració de la CAEB, José Bosch. “El mateix Iago Negueruela va reconèixer que eren conscients que la flexibilització arribava amb dues setmanes de retard, però Salut marca les pautes”, afirma. El president de l’Associació de Cafeteries, Bars i Restaurants de PIME, Toni Sansaloni, hi coincideix: “El Govern basa el seu criteri en la pressió hospitalària i fa dies que només hi ha una persona ingressada per covid-19 al Mateu Orfila”.

Cargando
No hay anuncios

Els restauradors justifiquen la petició de treballar en interior per les bones xifres sanitàries i pel clima irregular, que altera les jornades de feina a les terrasses. A més, no tots els establiments tenen terrassa, recorda Sansaloni. “La majoria de restaurants no tenen terrasses i tampoc no és rendible econòmicament, perquè hi ha gent que amb una cervesa hi està més estona”, remarca. Per part seva, José Bosch xifra en un 20% els establiments amb terrassa: “Dels restaurants que ara estan oberts, només el 20% tenen terrassa i els altres no en tenen o no està en condicions d’oferir el servei. Per si no n’hi hagués prou, el temps no acompanya”.

Per acabar, Sansaloni i Bosch han fet una valoració positiva de la decisió de l’Ajuntament de Ciutadella de permetre l’ocupació del passeig de la plaça del Born per compensar les restriccions d’aforament inferiors al 75% als interiors dels locals. Aquest Consistori n’era el més reticent i el que havia despertat més crítiques per part de les patronals. Segons la institució, des de l’inici de la pandèmia ha concedit més de cinquanta ampliacions de terrasses als bars i restaurants.