SOCIETAT
Societat 19/07/2019

10 llocs saturats que els mallorquins evitaran aquest estiu

A Mallorca se la promociona com un lloc idíl·lic, amb platges verges i pobles atractius. Els mesos d’estiu, però, generen un grau de saturació que fa quasi impossible als residents gaudir d’aquests indrets

Carles Tudurí Borràs
6 min
La Platja de Palma podria ser l'objectiu de la inversió en reconversió de zones turístiques.

PalmaArriba l’estiu i molts illencs volen gaudir de les vacances a Mallorca mateix. Visitar llocs emblemàtics i d’especial interès, però, s’ha convertit en un problema per a molts de residents a causa de la creixent saturació d’alguns d’aquests indrets. L’arribada massiva de turistes, que creix any rere any, la popularització a través de les xarxes de llocs abans quasi desconeguts, com Cala Varques i el Caló del Moro, ha obligat fins i tot les administracions a prendre mesures per restringir l’accés en alguns casos, com Formentor, es Trenc i la zona de Cala s’Almonia.

Els prop dels 100.000 cotxes de lloguer que es calcula que operen a les Illes, l’increment d’estades a cases de lloguer vacacional i la major informació que tenen els turistes per accedir de manera individual a indrets on fa anys gairebé tan sols hi arribaven excursions organitzades han provocat situació de saturació i queixes de residents, que troben estibats llocs habituals d’oci.

El trànsit a les carreteres també empitjora a l’estiu. Des del Consell de Mallorca es reconeix que bona part de la xarxa de carreteres illenca té un marcat ús estacional. “Podem afirmar que les carreteres properes als nuclis turístics –com són les d’Alcúdia, Campos, la Colònia de Sant Jordi, Cala d’Or i Portocolom– registren un desequilibri notable de trànsit entre els mesos d’hivern i els d’estiu”, indica un document d’aquesta institució. Malgrat que els accessos a Palma mantenen un caràcter més estable durant tot l’any, allò cert és que durant els mesos d’estiu el trànsit s’incrementa prop d’un 4%, de manera que empitjora lleugerament una situació que durant l’hivern ja no és bona.

Les Balears han passat dels 10,8 milions de turistes arribats el 2000 als prop de 16,6 milions de l’any passat. Terraferida i el GOB han denunciat reiteradament que l’activitat turística afecta ja pràcticament tot el territori amb l’ús indiscriminat del cotxe. A més, la situació s’agreuja en punts concrets i en moments puntuals amb l’arribada dels megacreuers al port de Palma.u

VALLDEMOSSA

L’ARRIBADA SIMULTÀNIA D’AUTOCARS HI GENERA SATURACIÓ

Valldemossa registra a l’estiu una mitjana diària d’ocupació de més de 7.800 persones entre residents, treballadors i visitants, la qual cosa situa la càrrega de pressió humana en proporció al nombre d’habitants per sobre de la del centre de Palma. El moment de màxima saturació és entre les 11 h i les 14 h, amb l’arribada d’autocars, tot i que l’actual regidor de Gestió de l’Ajuntament, Miquel Àngel Torres, explica que amb la col·laboració del sector turístic s’està distribuint l’arribada de turistes durant tot el dia. La localitat té 24 places d’aparcament per a autocars, que s’han de reservar amb una aplicació.

10 llocs saturats que els mallorquins evitaran aquest estiu

SA CALOBRA

LA LIMITACIÓ D’AUTOCARS NO POSA FI A LA MASSIFICACIÓ

La limitació de l’arribada d’autocars a 35 al dia que es va posar en marxa a partir de 2017 a sa Calobra ha permès distribuir al llarg de tota la setmana part de la pressió humana que afecta aquest paratge natural, perquè amb anterioritat alguns dies se superaven els 50 autocars. Tot i això, les petites dimensions de la platja de sa Calobra provoca situacions de congestió. Segons fonts de la Policia Local d’Escorca, les més de 200 places que té l’aparcament de sa Calobra s’omplen sobre el migdia, encara que consideren que el principal problema és el poc espai a la platja i no el trànsit.

AEROPORT DE PALMA

PROP DE 150.000 PASSATGERS PASSEN PER SON SANT JOAN AL DIA

En un dia normal de juliol passen per l’aeroport de Palma prop de 150.000 usuaris. Per a dia 20 es preveia superar el rècord d’enguany i arribar a 174.614 passatgers i 1.028 operacions. A l’aeroport fan feina a l’estiu prop de 14.000 treballadors. El moment de màxima activitat sol ser al migdia, amb l’arribada dels vols que surten a primera hora dels principals països emissors. La posada en marxa de noves portes automàtiques de lectura de targetes d’embarcament permeten, segons s’explica des d’AENA, que els usuaris puguin superar els filtres de seguretat en poc menys de 4 minuts.

CALÓ DES MORO

LA CREU DE SER LA PLATJA MÉS ATRACTIVA A INTERNET

l fet d’aparèixer a alguns llocs web com la millor platja de Mallorca ha convertit l’accés al Caló del Moro en una odissea que pocs residents volen suportar. A l’inici de temporada es posen en marxa les restriccions per accedir en cotxe a Cala l’Almonia i al Caló del Moro amb uns senyals d’Acire. També hi ha un nou pàrquing per a 220 cotxes. Tot i això, continuen les molèsties per als residents i la Policia Local ha de procedir a multar els vehicles que no respecten els senyals.

10 llocs saturats que els mallorquins evitaran aquest estiu

FORMENTOR

LES RESTRICCIONS ALS COTXES ALLEUGEREIXEN EL CAMÍ AL FAR

El grau de saturació registrat a la carretera d’accés al far de Formentor va dur a aplicar-hi les restriccions que s’iniciaren l’estiu passat i que enguany s’han ampliat del 15 de juny al 15 de setembre de 10 a 19 hores. Entre el quilòmetre 8,7 i el 19,6 només hi poden accedir els vehicles autoritzats, el transport públic, les bicicletes i els vianants. Tot i que ja no s’hi registren els més de 300 vehicles que s’hi podien comptar en hores punta, l’aparcament de l’hotel Formentor, on es pot arribar sense restriccions, està complet abans del migdia, segons expliquen des de la Policia Local de Pollença. El trànsit fins al mirador d’en Colomer, ubicat a la primera part d’aquest recorregut turístic, continua sent d’accés lliure, per la qual cosa és habitual veure-hi aglomeracions de visitants que hi arriben en cotxe o autocar.

CALA VARQUES

UN PLA D’USOS PER GESTIONAR-HI LA PRESSIÓ HUMANA

Totes les figures de protecció que afecten Cala Varques no són suficients per salvar aquesta emblemàtica platja verge de la pressió que pateix durant l’estiu. Nombrosos vehicles aparquen de manera indeguda a les proximitats i generen un clar perill per als que circulen per la carretera entre Portocristo i Portocolom. Un xibiu il·legal i les acampades sense control completen un panorama que els ecologistes qualifiquen de desolador. El nou equip de govern de Manacor ha anunciat un pla d’usos per a la zona.

VIA DE CINTURA

EMBOSSOS AL MATÍ I HORABAIXA PER ENTRAR I SORTIR DE PALMA

Els accessos a Palma són el punt negre del trànsit a Mallorca i situen la ciutat com la segona de l’Estat amb més embossos, segons un estudi de Tom Tom Traffic Index 2018. Tot i que la situació no empitjora durant l’estiu, les retencions s’hi continuen registrant. Durant la punta del matí, per cada mitja hora de viatge se sumen 15 minuts d’embós, xifra similar a la de l’horabaixa.

10 llocs saturats que els mallorquins evitaran aquest estiu

CENTRE DE PALMA

QUASI 90.000 PERSONES OMPLEN ELS CARRERS DE CIUTAT

Segons un estudi de Palma XXI, en un dia de juliol el centre històric de la ciutat té de mitjana una càrrega total de 89.969 persones. Un 42% correspondria a turistes i un 58%, a residents i treballadors. De la part turística, només un 19% correspon a persones allotjades a establiments ubicats al centre i un 81%, a visitants d’un dia. La situació empitjora els dies de cel ennigulat, quan es col·lapsen els aparcaments públics per l’arribada massiva de turistes en cotxe.

PORTOCOLOM

COTXES I BARQUES ENVAEIXEN EL PORT, L’ALGAR I L’ARENAL

La invasió de cotxes i barques també arriba a Portocolom. Orestes Pérez, de la plataforma Salvem Portocolom, destaca que han demanat que es tanqui el camí que du a l’Algar, ja que els cotxes aparquen en un entorn molt fràgil. L’Arenal de Portocolom també suporta una gran pressió de visitants i els diumenges és quasi imposible aparcar al port.

SANTA CATALINA

A L’ESTIU S’HI ACABA LA MARXA, PERÒ S’OMPLEN LES TERRASSES

Tot i que el fenomen de les festes d’horabaixa no té lloc durant l’estiu i dona un respir a la zona, l’arribada massiva de turistes omple les terrasses dels nombrosos bars i restaurants de la zona. El mercat, a l’hora de dinar, és també envaït per visitants que, de vegades, interfereixen amb els residents que acudeixen al mercat a fer la compra. La presidenta de l’Associació de Veïns i Amics de Santa Catalina,Jacinta Galindo, destaca, però, que darrerament la convivència entre turistes, restauradors i residents ha millorat.

10 llocs saturats que els mallorquins evitaran aquest estiu
stats