Reivindicació
Societat 22/12/2022

El lliure retorn de Valtònyc, principal clam de la Diada de Mallorca 2022

El bloc de l'Esquerra Independentista i la plataforma 31 de desembre s'ajunten per reivindicar la tornada del raper mallorquí

2 min
La Diada de Mallorca és un dels dies on el món associatiu sobiranista mostra més força al carrer

PalmaEl bloc de l'Esquerra Independentista i la plataforma 31 de desembre uneixen forces enguany a la Diada de Mallorca per una reivindicació conjunta: el lliure retorn a Mallorca de Valtònyc, el raper Josep Miquel Arenas. Així ho han anunciat aquest dijous dematí les entitats participants en una roda de premsa a Can Alcover. La intenció és que el raper sigui una figura clau en la Diada de Mallorca, després de cinc anys d'exili i que recentment els tribunals belgues hagin corroborat la seva innocència.

Valtonyc ha intervingut telemàticament a la roda de premsa d'aquest matí i ha lamentat que "ja són 10 anys de persecució". "Vaig ser detingut l'any 2012, processat per l'Audiència Nacional l'any 2013, condemnat el 2015 i empès a l'exili el 2018", ha recordat. "Durant aquests anys hi ha hagut una persecució contra la llibertat d'expressió i l'extrema dreta ha entrat en el parlament i les nostres institucions. Això no pot continuar així", ha advertit.

Si bé "en aquests moments hi ha un consens de totes les esquerres de Mallorca" pel seu "retorn i absolució", el PSOE és l'única excepció. "No ho han permès quan s'ha demanat que hi hagi un indult cap a la meva persona al Parlament. Tot això mentre fan bandera de manera populista d'Aurora Picornell", ha dit comparant el seu cas amb el de la represaliada. "És absurd perquè per un tema semblant el PSOE es nega a reconèixer el meu estatus de represaliat i exiliat, quan hi ha quatre sentències d'un tribunal europeu que hi donen suport", ha afegit.

Gonzalo Boye no veu una data concreta

"No deim cap bajanada quan deim que a l'estat espanyol hi ha una persecució ideològica", ha denunciat. Per tot això, ha conclòs, "estic molt content que a Mallorca es torni a activar la lluita per la llibertat d'expressió". Durant la roda de premsa també ha intervingut l'advocat de Valtònyc, Gonzalo Boye, qui ha apuntat alguns detalls del cas del raper. "La situació ara mateix és que el procediment d'extradició s'ha arxivat. I, per altra banda, l'estat espanyol manté l'euroordre en vigor", ha assenyalat.

A la pregunta de "quan podria tornar Josep Miquel a Mallorca", Boye no ha pogut donar una data. "Creim que la tornada s'ha de produir una vegada que es resolgui el problema a l'Audiència Nacional. Es pot fer per diferents vies, però una que seria molt correcta seria o bé la concessió de l'indult o bé la derogació de delicte pel qual va ser condemnat", ha explicat.

A això, Valtònyc hi ha afegit la seva perspectiva. "El que provocaria el meu retorn seria una gran mobilització contra tot el que està fent l'estat espanyol. Perquè hi hagi un èxit absolut de la lluita per la llibertat d'expressió, hi han de col·laborar tots els fronts possibles, ja sigui jurídicament o al carrer", ha declarat.

Programació de la Diada 2022

Dins la programació de l'Esquerra Independentista per la Diada, el 21 de desembre es farà una jornada a la UIB organitzada pel SEPC; el 28, l'acte polític central de la Diada; el 29, una "diada jove" organitzada per Arran i dia 30 de desembre es durà a terme la manifestació, que sortirà a les 18 h del passeig del Born i, un cop finalitzi, el parc de les Estacions serà la seu d'un concert en el qual actuaran Al-Mayurqa, Nita i Plan-ET.



stats