Societat 17/02/2021

La llei d'igualtat de tracte del PSOE comença a tramitar-se al Congrés amb l'abstenció de Podem

Els socis de coalició trenquen per primer cop la unitat de vot en una proposició de llei

Ara
3 min
La portaveu del PSOE a Congrés, Adriana Lastra, aplaudeix a la diputada d'ètnia gitana Beatriz Corrillo després de la defensa de la llei d'igualtat de tracte.

MadridHa acabat la campanya catalana, però continuen els xocs al govern de coalició a l'Estat. La bandera de la igualtat i la llei trans han obert una nova esquerda entre el PSOE i Unides Podem. Per primera vegada els dos partits no han coincidit en el sentit del vot d'una llei al ple durant la presa en consideració de la llei d'igualtat de tracte presentada pels socialistes, que busca acabar amb la discriminació de diferents col·lectius. Podem s'ha acabat abstenint perquè considera que és insuficient i que s'hauria de tramitar juntament amb lleis com la trans i la LGTBI, que encara no han passat del consell de ministres tot i l'impuls del ministeri d'Igualtat, en mans del partit lila. Per això ha acusat els socialistes de ser "deslleials".

Amb tot, la presa en consideració de la llei ha tirat endavant amb el suport d'ERC, el PNB, Ciutadans i Més País, mentre que el PP també s'ha abstingut i Vox ha sigut l'únic que hi ha votat en contra. La majoria de grups han retret als socis de coalició de Pedro Sánchez el "vodevil" que estaven protagonitzant en una qüestió de drets civils i els han reclamat "acabar amb la lluita interna" per les polítiques d'igualtat. D'altres han considerat "lamentable" la pugna "per a qui es posa la medalla" de la llei.

El debat sobre la llei trans

Podem ha volgut deixar clar que la seva intenció no era impedir la tramitació de la proposta socialista, sinó evidenciar que el pacte amb el PSOE implica un paquet legislatiu complet contra la discriminació que inclou tant aquesta llei com la llei trans i la de drets LGTBI. L'aspiració del ministeri d'Igualtat és que aquestes dues altres lleis arribin al consell de ministres aquest mateix febrer, però la vicepresidenta primera, Carmen Calvo (PSOE), ja ha destacat aquest dimarts que encara necessiten un "temps raonable" per comptar amb suficient qualitat normativa i seguretat jurídica.

A parer del PSOE, cal que les lleis siguin prou sòlides per assegurar-se que el Tribunal Constitucional no les tombarà, ja que preveu que s'acabaran recorrent. Podem, en canvi, considera que l'únic objectiu és intentar deixar en paper mullat la feina d'Igualtat. "Avui és dimarts de Carnaval i el grup socialista, alhora que el consell de ministres bloqueja l'avenç de drets de les persones trans, utilitza el nom d'un dels més grans referents dels drets i llibertats civils d'aquest país [el difunt diputat socialista Pedro Zerolo] per disfressar el contingut de la llei, fent-la passar per una cosa que no és", ha denunciat el diputat d'Unides Podem Ismael Cortés, d'ètnia gitana.

Els socialistes han evitat respondre a les crítiques des de l'hemicicle. La diputada Beatriz Carrillo, també gitana, ha defensat que la norma combati "el discurs de l'odi" de la ultradreta. "En el meu nom, en nom del poble gitano i de cada una de les persones que porten marcades les cicatrius de les dures fuetejades que reben a través dels discursos de l'odi que vostès promouen, els dic que mai tornarem a abaixar el cap", ha dit dirigint-se a Vox.

La portaveu de Ciutadans, Sara Giménez, també d'ètnia gitana, ha fet una crida a la responsabilitat del govern espanyol en aquesta matèria, mentre que des d'ERC, Maria Carvalho ha considerat que la llei d'igualtat de tracte i no discriminació urgeix, però ha advertit al PSOE que no ha de bloquejar la llei trans. "Vostès són govern, facin les coses seriosament", ha reclamat des del PNB Joseba Andoni Agirretxea.

stats