Comerç
Societat 08/10/2022

La llampuga, dels 9,75 euros de Pere Garau als 13,5 de Santa Catalina

La diferència de preus entre els dos mercats de Palma fa que els clients es traslladin en bus d’un a l’altre per estalviar

4 min
Alguns veïns de Santa Catalina se'n van fins a Pere Garau perquè és més barat.

PalmaUn mateix producte pot costar tres euros més d’un mercat municipal de Palma a l’altre. La llampuga, per exemple, local i de temporada, el divendres 7 d’octubre anava a 13,50 euros el quilo al mercat de Santa Catalina; a 10,80 a l’Olivar i a 9,75 a Pere Garau. També productes que es poden trobar tot l’any en aquests espais presenten una diferència de preu notable. La tomàtiga per a ensalada, per quilo, val 3,98 euros a Santa Catalina, mentre que a l’Olivar està a 3,60 i a Pere Garau, a 2,99. Podríem posar molts més exemples.

Aquesta variació en els preus ha fet que molts clients optin per canviar el lloc de compra, fins al punt d’allunyar-se del seu barri: “Molts clients se’n van a Pere Garau perquè és més barat. Els surt més a compte agafar un bus i anar fins allà que gastar aquí”, explica Elisabet, des del forn Garau al mercat cataliner. Tot i així, a Pere Garau els usuaris també han canviat els hàbits: “La gent cerca productes a bon preu i molts veïns van ara als hindús, que s’han convertit en una gran competència”, lamenta Adelina, que du Frutas Puchol al mercat de Pere Garau.

En qualsevol cas, darrerament no només ha canviat l’afluència als mercats municipals, sinó també la manera de comprar: “Potser ve més o manco la mateixa gent, però compra menys i va al dia”, conten des de la carnisseria Germans Servera de Pere Garau. I és que, com comenta Bernat, de Fruites Contestí de Santa Catalina, tot ha pujat: “El gasoil, el gas, l’electricitat... Als que som pagesos ens costa el doble cultivar i hem d’apujar el preu per guanyar-hi amb el marge”. A més, Bernat lamenta el fet que “haurem d’acabar duent productes de fora, malgrat que aquí podem produir molt i bé”. També es nota la diferència de preu en la barra de pa –1 euro a Pere Garau, 1,10 euros a l’Olivar i 1,20 euros a Santa Catalina– i en el quilo de pollastre –4,99 euros, 6 euros i 5,60 euros, respectivament. “El producte fresc sempre puja i baixa, i també depèn de la qualitat i la mida que vols”, subratlla Joan, de Germans es Pagès de l’Olivar.

El perfil de les persones que van a comprar en aquests espais també varia en funció de la zona on estigui situat el mercat. En el cas de Pere Garau, segons els venedors, els clients solen ser del barri i fa anys que hi van setmanalment. En el cas de Santa Catalina, moltes de les persones que hi van són turistes: “Aquest mercat sempre ha estat més car que la resta; abans venien persones de tot Palma a fer la compra el dissabte sense mirar prim, ara és més una atracció turística i festiva”, comenta una veïna. Al mercat de l’Olivar, hi sol anar tant gent del barri com estrangers. En el que sí que coincideixen tots els venedors és en les queixes dels clients: “La gent es queixa dels preus, però també ho entén: nosaltres ens basam en el que ens demanen els proveïdors”, apunta Carme, del forn Can Canet de l’Olivar. “Hem d’apujar segons el preu de venda i cada dia canviam, però podríem dir que la mitjana de l’augment és d’un 20% més o manco”, subratllen des de la carnisseria Mateu Garau, també de l’Olivar.

Una de les diverses parades que ha tancat en el mercat de Pere Garau.

Davant l’increment de preus i la baixada de les compres, a Pere Garau algunes parades ja han abaixat la barrera: “Molts opten per dedicar-se a una altra cosa; a banda de la poca rendibilitat, estar aquí suposa una gran responsabilitat: aixecar-se molt prest, fer moltes hores de feina i posar sempre bona cara”, explica Adelina. “El mercat passa per una mala època, ja que els joves prefereixen anar al supermercat per comoditat”, diu una veïna. Ella també assegura que la gent va on és més econòmic, perquè “no es pot permetre el luxe d’anar a comprar molt al mercat, ni per la butxaca ni pels horaris”.

La problemàtica dels bars

En tot cas, la problemàtica no es basa només en la competitivitat de preus. Concretament a Santa Catalina, les dificultats per aparcar i el gran pes que estan guanyant els bars fa que molta gent deixi d’anar-hi: “Ha passat a ser un mercat més de serveis que de compra de coses bàsiques. Ara ja té gairebé més oferta de bars per passar-hi el dissabte i fer tardeo que no de vendre menjar”, lamenta una veïna de tota la vida. “Els visitants hi són de pas i la gent del barri s’està perdent, ara els bars ens lleven els clients i molts de padrins no poden ni passar per la quantitat de persones que hi ha bevent o menjant, així que opten per no venir”, subratlla Elisabet. Per part seva, Bernat assegura que els caps de setmana els usuaris “venen més a consumir que no a comprar”, i es queixa que “l’aparcament està fotut i els de l’ORA no en perdonen ni una”.

Imatge del mercat de Santa Catalina.

Amb tot, si es comparen els preus dels bars que hi ha dins els mercats municipals de Palma, també es pot observar la diferència. Un cafè amb llet costa 2 euros a l’Olivar, 1,90 a Santa Catalina i 1,40 a Pere Garau. El mateix ocorre amb la canya, que és més barata a Pere Garau (1,90 euros) i més cara a l’Olivar (2,80 euros), mentre que a Santa Catalina costa 2 euros. En tot cas, els venedors estan d’acord que es poden veure més persones als bars que a les parades. “El servei de producte fresc i de proximitat ara és de servei de bar”, explica un veí de Santa Catalina, que afirma que ara tot s’enfoca al turisme. De fet, la majoria de cartells dels bars que formen part del mercat situat en aquest barri estan en anglès. A l’Olivar i a Pere Garau, la majoria de cartells estan escrits en castellà, llevat dels d’algun forn, que estan en català.

stats