Societat 26/03/2024

L'OCB emprendrà accions judicials contra la segregació lingüística

L'entitat demanarà la suspensió cautelar del pla Vera perquè no s'apliqui el curs que ve

2 min
El president de l'OCB, Antoni Llabrés, amb la presidenta del Govern, Marga Prohens, durant una reunió en el Consolat de Mar.

PalmaL'Obra Cultural Balear ha anunciat aquest dimarts que emprendrà accions legals contra el pla de segregació lingüística del Govern i que en demanarà la suspensió cautelar perquè no es pugui aplicar el curs que ve, segons ha manifestat l'entitat mitjançant un comunicat. Segons l'OCB, "el pla Vera no s'ajusta al marc legal actual, ja que pretén separar els alumnes per raó de llengua". D'aquesta manera, la segregació lingüística "va en contra del model lingüístic que ha estat vigent els darrers 25 anys, que s'ha demostrat que és un factor d'èxit del nostre sistema educatiu". A més, es tracta d'una mesura que "vulnera el Decret de mínims en relació amb les matèries que s'han d'impartir en llengua catalana".

"El Govern de Prohens s'hauria de replantejar la posada en marxa d'aquest pla de segregació lingüística, perquè és rebutjat per tota la comunitat educativa i per tots els partits de l'oposició. És un pla que no segueix cap criteri pedagògic, no té caràcter normatiu per la manera com s'ha tramitat i va contra l'autonomia dels centres educatius. Es tracta d'una proposta enganyosa que, disfressada de recursos humans i econòmics, intenta captar l'adhesió voluntària de les escoles i els instituts, una proposta que privilegia els centres que s'hi adhereixin i que vulnera els principis d'igualtat i equitat dins del sistema educatiu", ha explicat el president de l'OCB, Antoni Llabrés.

L'OCB ha demanat la rectificació del Govern pel que fa a l'aplicació de la segregació lingüística, una mesura que "únicament respon a la necessitat de satisfer les dèries del soci d'extrema dreta i la seva obsessió per deixar la llengua pròpia amb una presència residual a l'escola". L'entitat també ha alertat que l'aplicació del pla Vera "faria impossible l'objectiu que els alumnes acabin la seva etapa formativa amb un domini de les dues llengües oficials". "L'escola és l'únic element corrector que pot garantir-ho, atesa la situació de desavantatge en l'ús social del català", diu el comunicat.

stats