Successos

L'heroi de Matadepera: salva la vida d'un nadó de sis mesos amb la maniobra de Heimlich

Un bomber voluntari reanima un nen que s'havia ennuegat amb els seus mocs

2 min
Pere Freixa durant una actuació com a bomber.

BarcelonaEs diu Pere Freixa i és bomber voluntari des del 1996. També és tècnic d'emergències sanitàries i treballa per al SEM. Aquest dilluns a la tarda era al Parc de Bombers Voluntaris de Matadepera. Quan el tenen obert, sempre avisen abans la Policia Local perquè així no cal trucar al 112. Eren les 18.45 h. "Estàvem asseguts mirant la tele i xerrant", narra. Van sentir un cotxe que passava molt de pressa i frenava de cop, però no hi van donar importància. "De sobte, va entrar un policia amb un nen en braços", explica. "S'ofega!, s'ofega!", cridava el policia. "Dona-me'l!", va respondre en Pere.

Estava inconscient i no respirava. Era un nadó petit, d'uns sis mesos, i al costat del policia hi havia els seus pares. Mentre un company anava a buscar la farmaciola, en Pere el va agafar i el va posar de bocaterrosa. Després, li va fer la maniobra de Heimlich.

"En el cas d'un nen de fins a un any, cal mantenir-lo en posició de bocaterrosa i donar-li cops a l'esquena, entre els dos omòplats, amb el palmell de la mà". Al primer cop no va respondre. "Al segon, automàticament, el nen va treure una gleva de mocs. Li vaig posar el dit a la boca per treure els que quedaven. Després, es va posar a plorar", descriu. Tothom va respirar alleugerit. "Si plora vol dir que respira", comenta en Pere. Va mirar el pare, que estava "molt nerviós", i la mare, en "estat de xoc". Després, va comprovar les constants del nen: estava bé. Per si de cas, els bombers van trucar a l'ambulància, on van fer més revisions a la criatura i el mateix dia li van donar l'alta. Tot va quedar en un ensurt.

De la comissaria al parc

En Pere no sap com el petit va acabar al Parc de Bombers Voluntaris. L'altra part de la història l'explica l'alcaldessa accidental de Matadepera, Laura Ríos. "Un policia local era a la comissaria i va sentir com un cotxe frenava de cop", explica. És el mateix cotxe que van sentir des del parc de bombers. "Van trucar a la porta", continua. Va obrir el policia i va veure dos pares, "totalment alarmats", que li van donar el nadó. No respirava.

De seguida, el policia, que també està format en primers auxilis, el va posar de cap per avall i li va començar a fer una maniobra de reanimació. Es va enrecordar, però, que aquell dia el Parc de Bombers Voluntaris estava obert, just davant de la comissaria de la Policia Local. De fet, al matí havien fet una intervenció plegats. Va creuar el carrer corrent, amb el nadó en braços, i el va acabar donant a Pere Freixa, que el va aconseguir reanimar. En Pere diu que "només" va fer la seva feina i demana que un curset en primers auxilis sigui obligatori a les escoles.

El CAP de Matadepera està just al costat del Parc de Bombers i de la comissaria de la Policia Local. Del 24 de juliol al 4 de setembre, però, al ser un municipi que no arriba als 10.000 habitants, està tancat a les tardes. El CAP de referència passa a ser després el Sant Llàtzer de Terrassa, a uns set quilòmetres de Matadepera.

stats