Tribunals
Societat 22/02/2024

L'excúpula de la Policia Local nega haver filtrat les preguntes de l'oposició

Un dels agents que l'acusació situa com a beneficiaris de la filtració s'ha desdit de les confessions autoinculpatòries que va fer durant la instrucció "pressionat" pel fiscal Subirán

ARA Balears
3 min
El comissari de la Policia Local Rafael Estarellas, l'exintendent Antonio Vera i l'exdirector general de Seguretat Ciutadana Enrique Calvo, al judici.

PalmaEls integrants de l'antiga cúpula de la Policia Local de Palma investigats en el cas Exàmens han negat aquest dijous en el judici haver filtrat les preguntes de l'oposició per afavorir determinats agents. En la declaració a l'Audiència Provincial, tots els acusats s'han desentès de l'enviament de les preguntes d'un dels exàmens per correu electrònic, dies abans de la prova. Per aquesta causa, que va desembocar en el cas Cursach, la Fiscalia demana condemnes d'un any i mig de presó i inhabilitació de fins a 12 anys per a l'exercici de càrrecs públics, per delictes de revelació de secrets, prevaricació i omissió del deure de perseguir delictes.

Segons recull Europa Press, aquell correu es va enviar des de l'adreça del que va ser director general de Seguretat Ciutadana de Cort el 2012, Enrique Calvo, a un policia interí, Daniel Montesinos. L'arxiu contenia set de les deu preguntes, les que havien elaborat l'intendent, Antonio Vera, i el comissari Rafael Estarellas. Suposadament, li van lliurar les preguntes perquè les remetés a dos agents més, que només van arribar a rebre puntuació per aquelles preguntes. Segons les tesis de la Fiscalia, el pla era que quan pujassin oficials, facilitarien que l'agent interí obtingués una plaça fixa. Tot i això, Montesinos va dur el correu a un notari perquè l'enviament quedàs plasmat en una acta notarial, que va acabar en mans de la Guàrdia Civil. Al judici, l'exdirector general ha dit que ell no va remetre les preguntes, però ha admès que no pot justificar per què es van enviar aquests arxius des del correu personal: "No ho puc explicar, perquè no ho sé".

"Es podria fer des de la Casa Reial o des de la NASA"

Calvo ha llançat la possibilitat que la seva direcció fos suplantada gràcies a una vulnerabilitat informàtica de la caserna. Posteriorment a la seva dimissió, es va assabentar de tots els problemes informàtics que hi ha a l'Ajuntament. Tal com ha dit, els tècnics municipals li van indicar que "a la caserna es podia remetre un correu electrònic des de qualsevol terminal amb qualsevol remitent", fins i tot un d'aliè al servidor municipal. "Es podria fer des de la Casa Reial o des de la NASA", ha comentat.

A més, Calvo ha negat haver decidit la composició del tribunal. Segons la seva versió, va passar els noms de Vera i Estarellas com a proposta perquè acabava d'arribar a l'Ajuntament i va ser informat que "sempre es feia el mateix, el cap i el segon". Ha dit que els acabava de conèixer i que tampoc no coneixia la resta de policies, excepte un dels investigats, que era amic seu, però ha negat haver maniobrat per afavorir-lo. També ha declarat que cada matí "havia d'esperar que obrissin els policies" el seu despatx i quedava "tot el dia obert".

Vera ha dit que no entén per què es van filtrar només les seves preguntes i les d'Estarelles. "Hi don voltes des de fa pràcticament 11 anys", ha comentat. Diu que no comprèn "ni com es poden enviar les preguntes, ni com un agent pot anar a una notaria a dir que ha comès un fet delictiu". L'exintendent també ha assenyalat que és veí d'un altre dels policies incriminats: "Si jo hagués volgut filtrar les preguntes al senyor Tomás Más, només havia d'imprimir les deu preguntes, baixar tres pisos i lliurar-les en un paper".

Enemistat amb Subirán

La defensa de Vera ha posat èmfasi en l'enemistat entre ell i l'exfiscal Miguel Ángel Subirán. Segons ha relatat l'excap policial, el fiscal havia presentat nombroses queixes a títol personal perquè li molestaven els aparells d'aire condicionat d'una oficina bancària contigua al seu domicili i deia que la policia no hi feia res. En paral·lel, justificant-se en la "pressió" exercida per Subirán i el "terror creat" a la caserna amb la macrocausa, un dels agents que l'acusació situa com a beneficiaris de la filtració, Santiago Adrover, s'ha desdit de les confessions autoinculpatòries que va fer durant la instrucció.

Per altra banda, Estarellas també ha al·ludit a enfrontaments amb Subirán. El comissari ha relatat que en una de les seves declaracions el fiscal va interrompre l'interrogatori per protestar davant la jutgessa dient que ell l'"havia mirat malament": "Aquesta mirada m'ha costat mitja vida".

El judici continuarà aquest divendres amb la compareixença de Montesinos com a primer testimoni.

stats