Corrupció
Societat 21/02/2024

Retiren l'acusació contra un dels policies locals del cas Exàmens

L'agent ha quedat exculpat perquè no s'ha mantingut cap acusació contra ell

ARA Balears
3 min
El policia absolt, de vermell a la imatge, a l'inici de les sessions del cas Exàmens.

PalmaLa Fiscalia Anticorrupció, representada per Juan Carrau, ha retirat aquest dimecres l'acusació contra un dels policies locals del cas Exàmens, Daniel Montesinos, que ha quedat com a testimoni per a aquest divendres. L'agent ha quedat exculpat perquè no s'ha mantingut cap acusació contra ell. Així, després d'iniciar-se el judici, el policia s'ha aixecat i ha abandonat la sala amb el seu advocat. Aquest agent també va ser absolt al judici per la macrocausa Cursach en retirar-se l'acusació del fiscal a l'inici de les sessions.

Segons recull Europa Press, l'agent, policia interí en aquell moment, se situa a l'origen del cas que posteriorment desembocaria en la macrocausa de corrupció de la Policia Local de Palma. L'agost del 2012, Montesinos va comparèixer davant un notari per fer constar que el llavors director general de Seguretat Ciutadana, Enrique Calvo, li havia enviat un correu electrònic amb preguntes i respostes de les proves. La Fiscalia ha retirat l'acusació acceptant que es van vulnerar els drets de l'agent durant la investigació, com havia plantejat una de les defenses.

Ara queden al banc dels acusats sis persones, entre elles excàrrecs i funcionaris de la Policia Local de Palma, presumptament implicades en un tripijoc en les proves d'accés al cos municipal el 2012 mitjançant un concurs d'oposició per cobrir 14 places d'oficial. Entre els acusats hi ha l'exdirector general de Seguretat Ciutadana, Enrique Calvo; l'intendent en cap de la Policia Local de Palma, Antonio Vera; el comissari en cap de la Comissaria Operativa i de Seguretat, Rafael Estarellas, i tres funcionaris més de la Policia Local.

L'acusació de la Fiscalia

La Fiscalia sosté que Calvo, Vera i Estarellas varen coordinar-se per alterar el resultat del concurs d'oposició i beneficiar determinats candidats. Segons el Ministeri Fiscal, Vera i Estarellas formaven part del Tribunal que havia de jutjar el concurs. Varen fer set de les deu preguntes de la prova i en van especificar les respostes correctes. Seguidament, haurien facilitat l'escrit amb les set preguntes i respostes a Calvo, qui les va remetre, mitjançant correu electrònic, a dos dels agents que participaven en l'oposició, que s'havia de fer sis dies més tard. Tenint accés a les preguntes i respostes, els dos agents es varen presentar a la prova i varen obtenir un resultat coincident amb la puntuació a les set preguntes que, presumptament, els haurien facilitat.

El fiscal manté que tot allò obeïa a un pla previ per afavorir aquests policies que participaven en l'entramat. Així, després de facilitar els exàmens, s'assoliria l'ascens dels dos agents i aquests possibilitarien que un tercer, Montesinos —que finalment ha estat desimputat—, adquirís una plaça fixa com a funcionari.

D'altra banda, el Ministeri assenyala Vera per presumptament facilitar totes les preguntes i respostes a un familiar que va aconseguir la màxima puntuació: va obtenir 24 punts sobre 24. La Fiscalia no acusa aquesta persona perquè no consta que s'hagués concertat amb ell per obtenir les respostes.

Penes de presó

Per a Calvo, pel delicte de revelació de secrets, es demanen 18 mesos de presó i inhabilitació durant quatre anys, i pel delicte continuat de prevaricació, vuit anys i sis mesos d'inhabilitació. Per a Vera, es demanen 18 mesos de presó per revelació de secrets i el mateix període d'inhabilitació pel delicte continuat de prevaricació, així com 15 mesos més d'inhabilitació per omissió de perseguir delictes.

En el cas d'Estarellas, per revelació de secrets es demanen 18 mesos de presó i inhabilitació durant quatre anys, mentre que per delicte continuat de prevaricació es demanen vuit anys i mig d'incapacitació. Finalment, per als altres tres acusats, el fiscal demana també 18 mesos de presó i inhabilitació especial per càrrec públic durant quatre anys per delicte de revelació de secrets (a cada un).

stats