Part Forana

L'escorxador de Manacor serà una realitat després de tres anys tancat

L’objectiu és que es converteixi en el de referència insular de Mallorca

Imatge d'arxiu de l'escorxador de Manacor. / GUILLEM MAS
ARA Balears
21/12/2022
3 min

PalmaL'escorxador de Manacor serà una realitat després de tres anys tancat. El Consell de Mallorca, la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, a través del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (Fogaiba), i l’Ajuntament de Manacor han signat aquest dimecres el conveni que estableix les condicions i els compromisos relatius al finançament per tal de fer les inversions necessàries per condicionar i millorar les instal·lacions de l’escorxador de Manacor. L’objectiu és que es converteixi en el de referència insular de Mallorca.

L’escorxador de Manacor, situat a prop de les zones de producció ramadera de l’illa, va funcionar de manera ininterrompuda durant trenta anys, fins que el 2019 va tancar per fer-hi millores. Disposa de les línies d’oví, porcí i boví. El pressupost previst per a les obres és de 2.313.621,28 euros. El Consell de Mallorca i la Conselleria d’Agricultura hi fan una aportació màxima d’1.500.000 euros, un 60% (900.000 euros) a càrrec d’Agricultura i el 40% (600.000 euros) per part de la institució insular, que avui mateix ha aprovat en sessió plenària destinar aquesta partida a l’Ajuntament de Manacor, a través del departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, amb la idea d’enfortir el sector primari.

L’Ajuntament de Manacor, propietari dels terrenys i de les instal·lacions, aporta 813.621,28 euros. El Consistori, a més, aporta el projecte tècnic de les obres i ja ha invertit més de mig milió d’euros en tasques d’adequació de les instal·lacions orientades a la reobertura. El termini per iniciar aquesta actuació s’estima en sis mesos a comptar des de l’aprovació de l’expedient de contractació de les obres, mentre que el termini per executar-les està fixat en 12 mesos.

La signatura del conveni ha tingut lloc al Palau del Consell per part de la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, la consellera i presidenta de Fogaiba, Mae de la Concha, i el batle de Manacor, Miquel Oliver. A la signatura també hi ha estat present el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha destacat la feina conjunta i ha agraït tant a l'Ajuntament com al Govern l'aposta a tres bandes per tirar endavant "una infraestructura necessària per als ramaders de la comarca i de tota l'illa, que mira al futur i amb un projecte en el qual hem volgut ser des del principi". "És una acció més que feim des del Consell per donar suport als ajuntaments, en aquest cas al de Manacor, i al mateix temps ajudam el sector primari de la nostra illa, ja que entre tots evitam tenir un escorxador tancat a la comarca de Llevant i contribuïm a millorar la competitivitat dels ramaders locals”.

Per part seva, el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, ha destacat que amb la consignació pressupostària complim un compromís i feim realitat que el sector disposi d’una infraestructura potent d’aquest tipus, no només a Manacor i a la comarca, sinó en el conjunt de l’illa. Segons Alzamora, “és una demostració que el Consell escolta els ajuntaments i els fa costat en projectes clau”. A més, ha defensat que la reobertura de l’escorxador “suposarà una empenta al producte de Mallorca” i ha remarcat l’emplaçament estratègic de les instal·lacions. “La seva situació és importantíssima per al producte local i la seva distribució. És un projecte que tindrà un abast més enllà de la comarca i donarà cobertura a tot Mallorca”.

La consellera De la Concha ha insistit en ''l'esforç que feim per millorar les infraestructures, la qual cosa demostra un suport decidit al sector ramader, per tal que pugui ser viable, i també al producte local, perquè implicarà més producció càrnia amb millor preu i més sostenible". El batle de Manacor, Miquel Oliver, ha apuntat que "la lluita pel canvi climàtic també és poder consumir animals criats, engreixats i sacrificats a Mallorca". La millora i l’adequació d’un escorxador de les característiques del de Manacor permetrà assolir una taxa de sacrifici del 22,8% dels caps de bestiar boví, el 18,7% del porcí d’engreix, el 39,6% de les porcelles i el 47,9% de l’oví.

stats