Plaques solars
Societat 17/02/2023

L'aparcament del Parc Bit serà el parc fotovoltaic més gran de les Balears

La instal·lació preveu cobrir amb plaques solars els més de 30.000 m2 que té el pàrquing i tindrà una producció prevista de 4.932.444 kWh anuals

ARA Balears
2 min
Parc Bit

PalmaL'aparcament del Parc Bit es convertirà en un dels parcs fotovoltaics més grans de les Balears i permetrà l'estalvi d'un milió d'euros en la factura del llum. El Govern, a través de l'Institut Balear de l'Energia, cobrirà de plaques solars els 30.000 m2 de l'aparcament, les quals permetran generar fins a 3.400 kW de potència renovable instal·lada. Així ho ha explicat el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes; en roda de premsa amb el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company; el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava; el gerent del Parc Bit, Toni Roig, i el director gerent de l’IBE, Ferran Rosa.

Durant la presentació del projecte aquest divendres a les instal·lacions del pàrquing on s’instal·laran les plaques, Yllanes ha defensat que aquesta és la iniciativa més gran d’autoconsum que des de l’IBE tenim projectada i permetrà cobrir el 100% de la demanda dels edificis públics del Parc Bit, a més d’altres consums situats a dos quilòmetres. "Espais com aquests són la prioritat del Govern a l’hora de solaritzar i continuar impulsant les renovables i la fotovoltaica. A més, demanem al sector privat que segueixi aquest exemple del sector públic i s'involucri també en la transició energètica".

Detalls del projecte

El projecte ja està redactat i, un cop es tingui el punt de connexió, se’n licitarà l’execució per començar les obres aquest 2023. Una vegada posat en funcionament, sumarà un total de 3.411 kW de potència instal·lada. La instal·lació preveu cobrir amb plaques solars els més de 30.000 m2 que té el pàrquing i tindrà una producció prevista de 4.932.444 kWh anuals. El cost previst del projecte és de 5.542.819,20 euros més IVA.

Amb aquests panells solars es preveu un estalvi anual de 986.500 euros en la factura del llum de la CAIB i deixar d’emetre un total de 2.564,88 tones anuals de CO2. Val a dir que, amb aquesta instal·lació, es podrà abastir pràcticament el consum de la CAIB al Parc Bit (Fundació Bit, AETIB, així com altres edificis) i la resta d’energia es podrà subministrar a altres consumidors ubicats en un radi de dos quilòmetres. Aquest aparcament és el tercer més gran de les Balears (el primer és el de Festival Park i després ve el de la UIB).

Pla d'autoconsum

El Pla d’autoconsum de la Comunitat Autònoma és un dels puntals en què l’IBE desenvolupa la seva tasca. Aquest pla va ser presentat el 3 de març de 2022 i preveu una reducció d’almenys 13 milions d'euros en la factura del llum de l'administració de manera anual. Així, es passarà del 2,4% actual de renovables en l’Administració pública a cobrir-ne fins al 34,4% amb aquestes instal·lacions. D’aquest pla destaca el projecte ja realitzat a l’aparcament del Mateu Orfila, a Menorca, que es va convertir en el primer hospital amb aparcament totalment cobert de plaques.

stats